Hirdetés

Az utóbbi tíz évben felére csökkent a romániai barnamedvék száma. A korábban nyolcezres állomány drasztikus csökkenése a vadászturizmusban kereshető. A szakemberek szerint a vadásztársaságok hamis adatokat jelentenek azért, hogy nagyobb kilövést engedélyezzenek számukra.



Ki a vérengző fenevad?
Ki a vérengző fenevad?
A pénzes vadászok egy – egy alkalommal akár nyolcezer eurót is kifizetnek a vadásztársulatoknak vadászatért, vadlesért, „nemes” trófeáért. Nagy autókkal mennek, trófeákkal térnek haza. Az állatok száma Romániában is egyre csak csökken.

Az erdélyi átlagember zsebéhez borsos, de a nyugati „elit” számára elfogadható árért ajánlanak a Románinai vadásztársaságok, utazásszervezők egy – egy vadászkalandot. A kárpáti barnamedvéért, gímszarvasbikáért, őzbakért, kocáért, malacért, siketfajdért, farkasért, rókáért, vadmacskáért, hiúzért más – más árat kell fizetni. Mód van „csak” lesni is. Külön kell fizetni a kilövésért, a sebzésért is. A szervezett vadászatokon a préda elhibázásának külön költségtétele van. A trófeáért grammra pontosan kell fizetni. Az érkező vendégek szabadon bérelhetnek fegyvert, és szükség esetén euróban számolják a töltényt is. Az egyes állatok vadászati idénye különböző, egész évben van lehetőség valamelyik állatfaj kilövésére, illetve vadászturizmusra.

Felére csökkent a medveállomány



esélyegyenlőség
esélyegyenlőség
A szakértők szerint elképzelhető, hogy a következő évtizedben a vadgazdaságoknak köszönhetően a Kárpátokból teljesen kiveszhet a barnamedve, mivel csak az utóbbi három-négy évben 60%-át kilőtték. A romániai medveállomány 1989-ben nyolcezer feletti volt, addig 1997-re számuk 5300-ra csökkent. Hargita megyében a mutatók még aggasztóbbak. Itt a medvék háromnegyede tűnt el nyomtalanul. A hatalmas veszteségért az erdészeti igazgatóságok, és a vadásztársaságok tehetők felelőssé. A fogyatkozás okai az illegális vadászatok mellett az aránytalanul magas kilövési keret. Megesett, hogy a medvéket illegálisan, tavasszal, barlangokban lövik ki, amikor a bocsok benn tartózkodnak. Az sem ritka, hogy a kilövésre szánt állatokat fertőző döghússal csalogatják puskavégre. Van, hogy fára ló vagy tehéntetemeket akasztanak. Így olcsóbb a csali…



bunda
bunda
A kilövési kereteket Romániában a Mezőgazdasági, Erdészeti, Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztérium íróasztal mögül, rendeletben határozza meg. A rendelet része, hogy tízből maximum egyet lehet kilőni. A medvék megszámlálása a vadőrök dolga, akik a valóságosnál lényegesen nagyobb számadatot közölnek.

A vadásztársulatok önfenntartóak, állami támogatást nem kapnak, megélhetésükhöz nélkülözhetetlen, hogy jómódú európaiak számára szervezett vadász-turista programok révén bevételeket szerezzenek. Ez az állatok kiirtásával, a természet lerombolásával jár, ami nem helyes.

Világunkat Mi magunk alakítjuk!

Orpheus Állatvédő Egyesület

info: 20/99-59-409

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás