Hirdetés

Napjainkban már a 35 százalékát teszi ki a növényiolaj-termelésnek és felhasználásnak az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben és kenőanyagokban és a gépjárműveket hajtó biodízelben is megtalálható pálmaolaj. Napi 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt.

A 2013. szeptember 30-án zárult előző üzleti év 166 millió tonnás növényiolaj-termelésének csaknem 35 százalékát a pálmaolaj adta, s a tavaly októbertől tartó mostani szezon 175 millió tonnájából már 63 millió tonnát tehet ki ez a növényi termék. A 2004-ben létrehozott nemzetközi szervezet, a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal által 2022-23-ra prognosztizált 89 millió tonnás pálmaolaj-termelés már megközelítheti a teljes növényiolaj-előállítás 40 százalékát.

A világ termelésének csaknem 90 százalékát Indonézia és Malajzia adja. A pálmaolaj legnagyobb fogyasztója is Indonézia, mintegy 10 millió tonnával, majd India, Kína, valamint az 5,8 millió tonnára igényt tartó Európai Unió következik. A pálmaolaj az utóbbi fél évben mintegy 10 százalékkal drágult. Míg tonnájáért tavaly szeptemberben 2360 maláj ringgitet (1 ringgit=0,3 amerikai dollár) kellett fizetni, addig jelenleg már több mint 2600-at. Szakértők szerint az árak 3500 ringgitig is felmehetnek, miután az Ausztrália és Thaiföld felől érkező, El Nino nevű trópusi felmelegedési hullám az idén júliusban 17 éve nem látott pusztítást okozhat Indonézia és Malajzia olajpálma-ültetvényein, ezért jelentősen csökkenhet a termelésük. A maláj ringgit Malajzia jelentős pálmaolaj-termelése miatt lett meghatározó az áralakulásban – tájékoztatta az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-t.

Orángután mentés Borneón Orángután mentés Borneón
A képre kattintva galéria nyílik.

A pálmaolaj világpiaci árváltozása Magyarországot is érinti, mivel az megtalálható az élelmiszerekben, a margarinokban, a mélyhűtött pizzában, valamennyi készételben, fagylaltokban, kekszekben, csokoládékrémekben, müzliszeletekben, chipsekben, illetve a joghurtokban a tejzsírt részben pálmaolajjal helyettesítik. A mosóporok, szappanok, háztartási tisztítószerek, gyertyák, kozmetikai termékek (krémek, rúzsok) szintén tartalmaznak pálmaolajat.  Az utóbbi években megnőtt a biodízel-használat. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint a hazai üzemanyag-forgalom tavaly 2,8 milliárd litert tett ki, ebből 1,2 milliárdnyi volt a motorbenzin és 1,6 milliárd liter a gázolaj. A bioösszetevők aránya mindkét üzemanyagnál az úgynevezett térfogatalapú bekeveréssel 4,9 százalékot tett ki. A magyar biodízel-előállítás évente 150 ezer tonnára tehető.

Napi 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt

Borneó és Szumátra két olyan csodálatos térsége a Földnek, ahol a természet gazdagsága még mindig lenyűgöző. Ezeken a területeken a leghosszabb a védett élőlények a listája. A dél-kelet ázsiai Szumátrán és Borneón csaknem 20 ezer virágos növény, 3 ezer féle fa és 300 ezer állatfaj él és számuk évről évre több ezerrel növekszik, ahogy a tudósok kezdik felfedezni a vidék dzsungeleit. Mindezen kincsek ellenére a buja növényzet folyamatosan fogy, óránként 300 futballpályányi esőerdőt pusztítanak ki, hogy helyébe pálmaerdőket ültessenek, amelyből a pálma olajat nyerik. Percenként hat focipályányi dzsungel tűnik el.

A pálmaolaj egy olyan növényi olaj, amelyet rengeteg termékben alkalmaznak, kezdve a sütnivaló pékárukon, az édességeken, a kozmetikai termékeken túl, a tisztítószerekig – nagyon sok dologban van jelen, amelyet a mindennapokban vásárolunk. A pálmaolaj iránti növekvő kereslet hívja életre az újabb és újabb dzsungelpusztításokat, amely mára már a rendkívül veszélyeztetett orángutánokat is a kihalás szélére sodorja. Ezek az állatok az elmúlt húsz évben életterük 90 százalékát elvesztették.

Az orángután genetikai állománya 97 százalékban azonos az emberével, ezért a legközelebbi rokonunk. Az indonéz nyelvben az orángután azt jelenti, hogy a dzsungel embere. A becslések szerint naponta 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt. A „dzsungel emberei” egyrészt az erdőirtások következtében halnak meg, miután sokan közülük élelem után kutatnak, és túl közel merészkednek egykori élőhelyeikhez, ahol pálmaerdőket ültetnek. Sokan közülük fogságba esnek és bekerülnek az illegális állatkereskedelembe, hogy aztán rendkívül szegényes körülmények között, rabságban tengessék életüket, mint házi kedvencek.

Az orángutánok a pálmaolaj ipar legnagyobb kártevői, ezért az erdőirtásokon dolgozókat felkészítik rá, hogyha ha orángutánok keresztezik a kitermelés útját, akkor el kell bánni az állatokkal, még akkor is, hogyha ez egyáltalán nem humánus.

Előfordult, hogy kifutottak az orángutánok a fakitermelést végző hatalmas gépek elé és az ütközésben elpusztultak, vagy ha túlélték az ütközéseket, mégis a nyomok eltüntetése miatt eltemették, vagy élve dobták az állatokat a hamvasztó tűzre. Kormányzati adatok szerint eddig csaknem félmillió orángután pusztult el az elmúlt húsz év erdőirtásainak és a pálmaerdő ültetéseinek következtében. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogyha ez tovább folytatódik, akkor 3-12 éven belül a csodálatos akrobata főemlősök végleg eltűnnek a bolygóról. Az is aggasztó, hogy ha nem teszünk valamit az erdőirtások megfékezéséért, akkor 20 éven belül eltűnnek az életterüknek számító esőerdők.

Évente csaknem 50 millió tonna pálma olajat készítenek, a legtöbbet az iparilag előállított erdőkben, amely csaknem 12 millió hektár esőerdő helyén növekszik. Ez egyenlő azzal, mintha egész Észak-Korea összes erdejét kivágnánk évente a pálmaolajért!

Miközben az élelmiszergyártók és a kozmetikai ipar is szívesen használja a pálma olajat, addig tudni kell, hogy a növény felhasználásánál súlyosan szennyezik az üzemek a környező folyókat de a dzsungelek kiirtásakor a talaj is végzetesen lepusztul.
Miközben a munkások hatalmas máglyákat raknak az egykori esőerdő nyomainak eltüntetésére, hogy a területeken pálmafákat lehessen ültetni, az égetés közben rengeteg mérgező anyag szabadul ki a légkörbe. Az üvegházhatást okozó tevékenységek közül az erdőirtások a második helyen állnak a szennyezésben.

A pálma olajat tartalmazó termékek bojkottálásával, Te is tudsz segíteni, hogy megmaradjanak a csodálatos esőerdők, békében maradjon az orángutánok még érintetlen otthona. Ezek ismeretében kérünk téged, hogyha újra vásárolni mész, alaposan nézd át, hogy a termékek mit tartalmaznak, és ezek alapján dönts, hogy mit veszel! Nekünk van választásunk, az orángutánoknak nincsen. De azt is tudnod kell, hogy esőerdő nélkül, amely a Föld legnagyobb tüdeje, mi sem vagyunk képesek a túlélésre, hiszen a globális felmelegedés folyamata elindult és a legnagyobb tisztító, szűrő dzsungelek nélkül nem lesz esélyünk semmire.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás