Hirdetés

Miután a kormányfő bejelentette, hogy a Zengő helyett a Tubes a NATO-lokátor számára kiszemelt helyszín, a Védegylet közleményében úgy fogalmazott, hogy a döntést akkor tudjuk tudomásul venni, ha „az engedélyeztetési eljárást nyitottabban, demokratikusabb, átláthatóbb módon fogják végezni,” mint ahogy azt a Zengő esetében és a többi katonai beruházás kivitelezésénél tették.

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy nem ez történik, bár a Honvédelmi Minisztériumnak és a Pécsi Önkormányzatnak erre minden lehetősége adott volt. A Pécsi Önkormányzat a kormányfői bejelentés másnapján vita nélkül, egyhangú határozattal lemondott a kérdéses területről, és az így átminősített területtel kapcsolatban minden illetékességet véglegesen átruházott a Honvédelmi Minisztériumra. A döntés alaposságát és átgondoltságát jól jelzi, hogy a képviselők számára kiosztott előterjesztésben a kérdéses területet nem Nagy-Tubesként, hanem a szomszédos Misina-tetőként jelölték meg. Azzal, hogy az övezetmódosítással kapcsolatban még a törvény által előírt minimális véleményezési határidőt sem tartották be, illetve, hogy az ügyféli jogállással rendelkező szervezeteknek nem küldték meg véleményezésre a rendelet-tervezetet, egyértelműen sértették az építési, és az önkormányzati törvényt. Az eljárás ellentétes mind az adatvédelemről szóló törvénnyel, és az Aarhusi Egyezménnyel.

A Védegylet határozott álláspontja, hogy a társadalmi egyeztetésekre vonatkozó előírásokat minden esetben szigorúan be kell tartani, és ebben az ügyben ennek kiemelt jelentőséget kell tulajdonítani. A Pécsi önkormányzatnak a pécsiek álláspontját kell képviselnie, és ha az önkormányzat nem ad módot a döntésekbe való beleszólásra, a konzultációkra, de még az érdemi, korrekt tájékoztatást sem nyújt, akkor minden segítséget meg fogunk adni a helyi civil szervezeteknek, hogy az őket megillető jogokat ki tudják kényszeríteni.

Kérjük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy mutasson példát, és gyakoroljon nyomást a Pécsi Önkormányzatra az átlátható, törvényes és az érintett lakosság részvételével zajló döntéshozatal érdekében. Kérhetjük ezt azért, mert az elmúlt években Magyarországon megépült katonai lokátorok története egyértelműen bizonyítja, hogy a Honvédelmi Minisztérium hatékonyan tudja befolyásolni a helyi önkormányzatokat.

Vay Márton Irodavezető

Kapcsolódó anyagok:

A Civilek a Mecsekért Mozgalom ellenzi a Tubesi helyszint

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás