Hirdetés

2002. április 11-13. nemzetközi hulladékgazdálkodási konferenciát rendezett a Magyar Minőségi Komposzt Társaság, a Szent István Egyetem Gödöllő, a német kormány által létrehozott Knoten Weimar, valamint a Weimari Bauhaus Egyetem, „Innovatív hulladékgazdálkodási technológiák – Követelmények az Európai Unió tagállamai és a csatlakozni kívánó országok részére” címmel Gödöllőn, a Szent István Egyetemen. A rendezvény fővédnöke Dr. Kemény Attila, a Környezetvédelmi Minisztérium Közigazgatási államtitkára volt.
A konferencián a biológiailag bontható hulladékok kezelésének problémái, megoldási lehetőségei kerültek megvitatásra elismert nemzetközi és hazai előadók segítségével. A kétnapos szakmai tanácskozáson a résztvevők átfogó képet kaptak a biohulladékok kezelésének jogszabályi hátteréről, a különböző technológiai megvalósítási lehetőségekről (komposztálás, biogáz-előállítás, mechanikai-biológiai kezelés, stb.) és azok gyakorlati tapasztalatairól, a kapott termékek felhasználásáról és értékesítési lehetőségeiről, valamint a termék-minőségbiztosításról. A szakmai program teljes körűvé tétele érdekében fenti témakörök nem csak a magyarországi állapotra és várható tendenciákra terjedtek ki, hanem a meghívott német, osztrák, cseh, lengyel és szlovén szakemberek előadásai révén a résztvevők bepillantást nyerhettek a hulladékgazdálkodás nemzetközi helyzetébe is.

A kétnapos szakmai ülést követően a program gyakorlati részeként a szakemberek az újonnan elkészült EU-konform kommunális hulladéklerakót látogatták meg Székesfehérváron, valamint komposztálási és mechanikai-biológiai hulladékkezelési projekteket tekintettek meg Polgárdiban.

A téma aktualitását jelzi a szakma nagyfokú érdeklődése a rendezvény iránt, valamint az, hogy a konferencia során a különböző szervezetek és cégek között számos együttműködési lehetőség és kapcsolat alakult ki. A konferencia eredményességét bizonyítandó megállapodás született arról is, hogy a biohulladékok kezelésében és hasznosításában élenjáró Németország és Ausztria kezdeményezésére nemrégiben Brüsszelben megalakított EU Compost Network nevű nemzetközi szervezet első alakuló tanácskozása a közeljövőben szintén Magyarországon kerül megrendezésre, és a szervezet központja várhatóan Gödöllőn épül majd ki a Magyar Minőségi Komposzt Társaság szakmai közreműködésével.

A rendezvénnyel kapcsolatosan bővebb információ a Magyar Minőségi Komposzt Társaságnál kapható.

Cím: 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
Tel./Fax: 28-422-880
E-mail:Ügyintéző: Bagi Beáta
2002.04.21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás