Hirdetés

Két hónap alatt 200 kilogramm műanyag palack gyűlt össze egy káposztásmegyeri panelban, miután egy közösségi kézi prés szereltek a lépcsőházba. A szerkezet rendkívül népszerű, így szelektív gyűjtéssel a lakóközösség jelentős összeget spórolhat a szemétszállítási díjból.

légy présenAz országban mintegy 4500 szelektív gyűjtősziget található, ezekben tavaly 50 ezer tonna hulladékot gyűjtött össze a lakosság – nyilatkozta a Piac és Profitnak Hartay Mihály, az ÖKO-Pack Kht. ügyvezetője. Ez jelentős növekedés a 2003-as 15 ezer tonnához képest, és a cégvezető szerint további dinamikus növekedésre lehet számítani. A környezettudatos hulladékgyűjtésnek azonban gátat szab, hogy túl kevés a gyűjtősziget, pedig ezek számának növelésével rövid idő alatt akár komoly eredményt is el lehetne érni. Több felmérés is kimutatta ugyanis, hogy az átlagember 200-300 métert hajlandó maximum megtenni a szelektív gyűjtőkig, Hartay Mihály szerint ennél többet már csak az igazán elkötelezettek tesznek meg.

Éppen ezért indult Káposztásmegyeren egy tesztprogram, melynek keretében egy panelházba telepítettek egy pet-palackokat tömörítő közösségi kézi prést – közölte Bangha Tibor, prést készítő Zollex Bt. műszaki vezetője. Elmondása szerint a műanyag palackok általában mintegy 6-10 százaléka kerül ki a gyűjtőszigetekre, ám a tesztprogram első két hónapja alatt már 200 kilógrammnyi – egy másfél literes palack mintegy 4 dkg – gyűlt össze, ami jóval meghaladta a várakozásokat.

Pénzt is spórolunk

a palack útjaA “szelektív gyűjtés házhoz jön” módszer előnye, hogy rögtön a helyszínen döntenie kell a lakosnak, hogy a szelektív, vagy a normál kukába teszi a hulladékát, de mivel nem kell semmilyen plusz erőfeszítést tenni, ezért nagy eséllyel a szelektív megoldást választja – magyarázta Hartay Mihály. Ezzel a módszerrel ráadásul nemcsak a környezetvédelem mellett tesszük le a voksunkat, hanem akár a ház költségein is jelentősen spórolhatunk – állítja Bangha Tibor. Egy közösségi prés kialakítása ugyanis mintegy 70 ezer forintba kerül, amit azonban akár néhány hónap alatt meg lehet spórolni. A prés ugyanis összenyomja a palackokat, aminek köszönhetően mintegy 30 százalékkal csökkenhet a hulladék térfogata. A tesztprogram során ez havi 9-10 kuka ürítésének megspórolását jelentheti, miközben egy konténer ürítéséért körülbelül hatezer forintot számol fel a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. (Száz italos kartondobozból mindössze nyolcat hasznosítunk újra, a cél az lenne, hogy 2020-ra elérjük a 20 százalékot.)

Meg kell oldani az elszállítást

Problémát az okoz, hogy ilyen esetekben külön meg kell állapodni a közterület-fenntartókkal, hiszen ők alapvetően csak a szelektív szigetekről szállítják el a válogatott hulladékot- közölte Bangha Tibor. Ez nem mindig könnyű, hiszen az FKF Zrt jelentős összegeket költ a gyűjtőszigetek kialakítására, a házaktól történő elszállítás pedig jelentős plusz költségekkel járna – egészítette ki Bangha Tibor szavait Hartay Mihály. Szerinte, ha ez a módszer elterjedne a fővárosban, akkor az akár dupla gyűjtést is jelenthetne az FKF-Zrt-nek, így “érezhető némi ellenállás” az ÖKO-Pack vezetője szerint.

A káposztásmegyeri helyszínnel kapcsolatban már felvették a kapcsolatot az FKF Zrt. illetékes vezetőivel, és remélhetőleg a közeljővőben, minden felet kielégítő megoldás születik a tömörítve gyűjtött pet palackok helyszínről történő elszállításában, úgy a jelenlegi, mint a projekthoz csatlakozó további panelházakból – közölte Bangha Tibor. (A szelektíven gyűjtött magyarországi műanyag-hulladékok zömét már nem Kínában hasznosítják újra, hanem Európában, s a közeljövőben ez a tevékenység egyre inkább belföldre tevődik át.)

Kapcsolódó anyagok:

Légy Présen!

A szelektív hulladékgyűjtés házhoz jön!

Rangos díj hulladékos szemléletformálásért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás