Hirdetés
Greenpeace országos sajtóközlemény

Greenpeace nyomás a környezetvédelmi és egészségügyi miniszterek konferenciáján

A magyar fővárosban tartózkodó környezetvédelmi és egészségügyi miniszterek tegnap este a parlamenti fogadásra érkezve egy hat méteres bőgő csecsemővel találkoztak. A környezetvédők gyerekkocsikkal és gázálarcos babákkal követeltek vegyszermentes gyermekkort. A Greenpeace aktivistái felhívták az érkező vendégek figyelmét, hogy az általunk használt vegyszerek milyen fenyegetést jelentenek egészségünkre és gyermekeink jövőjére.

Ma ér véget a WHO háromnapos miniszteri konferenciája. A Greenpeace kételkedik benne, hogy a politikai nyilatkozatok mögött van elég erő, hogy hosszú távon biztosítani lehessen az európai gyermekek egészségét. „Egyik megállapodást sem fogják betartani. Ezek politikailag értékelhetetlen papírok, nem garantálják gyermekeink egészségét és nem tudják megállítani a környezetszennyezést sem.” Mondta Martin Hojsik, a Greenpeace kampányosa, majd csalódottan hozzátette: „Mindkét dokumentum csupán szándéknyilatkozat a veszélyes vegyi anyagokról. Ezek a mérgek jelen vannak a játékokban, a kozmetikumokban, a gyerekruhákban. Sajnos egyik dokumentum sem garantálja, azt, hogy a mérgező vegyi anyagokat kivonják a forgalomból.”

„Elővigyázatosságból ki kell vonnunk a forgalomból azokat a kémiai anyagokat amelyek betegségeket okozhatnak. Kutatások bebizonyították, hogy egyes kemikáliák rákos megbetegedést okoznak. – mondta az ismert francia rákspecialista Dominique Belpomme professzor

A Hennes & Mauritz (H&M) ruházati cég képviselője, Ingrid Schulström elmondta, a divatáru cég mindent megtesz a veszélyes anyagok kivonása érdekében. “Saját vegyianyag politikánk keretében folyamatosan tárgyalunk beszállítóinkkal, segítünk nekik biztonságosabb helyettesítő anyagok keresésében “A miniszteri dokumentum ezzel szemben mindössze a mesterséges anyagok és az egészség közötti kapcsolat kutatását sürgeti.

Bár a miniszterek nyilatkozata méltatja az Európai Unió vegyianyag szabályozásának tervezetét, de nem támogatja a veszélyes anyagok helyettesítését biztonságosabbakkal. “A tervezett EU-s szabályozás fontos lehet egészségügyi szempontból, mert megtilthatja azon anyagok alkalmazását, amiket egészségesebbel lehet helyettesíteni.“ – mondta Iza Kruszewska, Greenpeace International kampányosa.

2004. június 25.

További információ:

Iza Kruszewska, vegyianyag kampányos, Greenpeace +44-7801-212-992

Martin Hojsik, vegyianyag kampányos, Greenpeace +42-1905-313-395

Weinbrenner Gábor, szóvivő, Greenpeace +36-702-720-651

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás