Hirdetés
greenfo/mti

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park működéséről, természeti értékeiről kapott tájékoztatást Sólyom László köztársasági elnök ma Csopakon, a park látogatóközpontjában. Ebben a nemzeti parkban is látszik az, hogy milyen sok elkötelezett ember van, akinek tényleg szívügye a természet védelme – mondta az államfő.

Szólt arról is, hogy ugyan észrevehető romlás tapasztalható a közállapotokban, de, mint megjegyezte, egyre inkább alakulnak kisebb társaságok, melyek egy-egy jó ügyért küzdenek.
Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója az 1997 óta létező park működéséről és természeti értékeiről tájékoztatta az államfőt és kíséretét. Huszonhét természetvédelmi őr dolgozik a mintegy 57 ezer hektár területű nemzeti parkban. A park állami támogatása egyre csökkenő mértékű, az idén 280 millió forint központi támogatásban részesülnek. Az igazgató a nemzeti park fontos feladatának tartja többek közt a táj arculatának fenntartását, valamint a balatoni nádgazdálkodás megőrzését. Mint elhangzott, három éve rendezik meg a nemzeti parkok hétvégéjét, melynek idén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a házigazdája.

Az államfő a csopaki látogatóközpontban tartott előadás után Monoszlóra indult, ahol az “Élet a Balatonnál – civil, kulturális és környezetvédelmi szempontból” elnevezésű fórumon vesz részt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Magyarország nyolcadik nemzeti parkja. A park magában foglalja a Balaton-felvidéki régió mellett a Kis-Balaton területét. A köztársasági elnök az “Értékőrző tájak és emberek Magyarországon” című országjáró sorozatának hetedik állomásaként látogatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park az ország nyolcadik nemzeti parkja. A csaknem 57 ezer hektár területű nemzeti park magában foglalja a Balaton-felvidéki régió mellett a Kis-Balaton területét. Természeti értékei sajátosak, némelyik egyedül csak e térségre jellemző, mint például a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Balaton vagy a Kis-Balaton. A nagy tájképi egységek, mint a nagykiterjedésű tófelszín, mocsárvilág, síkságok, medencék, tanúhegyek és hegységek elősegítették a gazdag élővilág kialakulását és fennmaradását. A nemzeti park a Balaton északi partján húzódik 1-15 kilométer szélességű sávban, a Tihanyi-félszigettől a Kis-Balatonig. Öt nagyobb tájegységet érint, illetve foglal magába a terület: a Balaton-felvidéket, a Déli-Bakony egy részét, a Tapolcai-medencét, a Keszthelyi-hegységet és a Kis-Balaton medencéjét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás