Hirdetés
greenfo/mti

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba látogat március 29-e és 31-e között Sólyom László köztársasági elnök, aki ezzel a 2007 januárban kezdődött Értékőrző Tájak és Emberek Magyarországon elnevezésű országjáró sorozatának már a hetedik állomására érkezik meg.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője elmondta: a mostani túra egyik meghatározó témája az lesz, hogy hogyan hat a gazdasági válság a munkaerőpiacra a zalai térségben. Ehhez a témához kapcsolódva az államfő Zalaszentgróton részt vesz a zalai térség munkaerő-piaci helyzetével foglalkozó fórumon.

A főosztályvezető az utazás fontosabb állomásait ismertetve kiemelte: elsőként Bakonyszűcsre, a Daganatos Betegek Rehabilitációs és Lelki Otthonába látogatnak, amelynek működését Sólyom László és felesége már hosszabb ideje támogatja és szívén viseli. A vasárnapi program hangsúlyos eseménye lesz az is, hogy a köztársasági elnök felkeresi a szentkirályszabadjai reptér Natura 2000 természetvédelmi besorolású területét, és ott találkozik többek között a beruházás ellen tiltakozó helyi civilekkel. (A szentkirályszabadjai nemzetközi polgári repülőtér megnyitását 2010. szeptember 25-re tervezik. Balatonalmádiban már hosszú ideje tiltakoznak az ellen, hogy a szomszédos Szentkirályszabadján létesítendő nemzetközi kereskedelmi repülőtér le- és felszállópályái a város belterülete fölött húzódnak majd.)

Vasárnap az államfő látogatást tesz az öskü-hajmáskéri katonai gyakorlótéren is, ahol Közép-Európa legnagyobb dolomitfennsíkja található, és amely jó példája a honvédség és a természetvédelem eredményes együttműködésének. A köztársasági elnök hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csopaki épületéhez látogat, ahol megtekinti a nemzeti park bemutatkozását. Ezután Monoszlón az “Élet a Balatonnál – civil, kulturális és környezetvédelmi szempontból” elnevezésű fórumon vesz részt.

Az államfő Badacsonytomajban ellátogat a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetébe, majd Szigligeten találkozik a Balaton-felvidéki települések polgármestereivel. Kedden, a látogatás utolsó napján, Sólyom László a kisbalatoni természeti értékekkel ismerkedik, kisvasúttal ellátogat a Nagyberekbe, végül a Balaton déli partja, illetve a zalai térség polgármestereivel ebédel Balatonföldváron.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Magyarország nyolcadik nemzeti parkja. A közel 57 ezer hektár területű nemzeti park magában foglalja a Balaton-felvidéki régió mellett a Kis-Balaton területét. Az ország egyik legjelentősebb és leglátogatottabb turisztikai területe, természeti szépségekben egyedülállóan gazdag vidéke. Természeti értékei sajátosak, némelyik egyedül csak e térségre jellemző, például a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Balaton, vagy a Kis-Balaton. A nagy tájképi egységek, mint a nagykiterjedésű tófelszín, mocsárvilág, síkságok, medencék, tanúhegyek és hegységek elősegítették a gazdag élővilág kialakulását, és fennmaradását.

Sólyom László országjáró sorozatának első állomásaként, még 2007 januárjában, a Körös-Maros Nemzeti Parkba látogatott, 2007 májusában a Fertő-Hansági és Őrségi Nemzeti Parkba utazott, októberben az Aggteleki Nemzeti Park nevezetességeit tekintette meg, míg 2008 áprilisában a Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén, május végén a Duna-Dráva Nemzeti Parkban, októberben pedig a Hortobágyi Nemzeti Parkban tett látogatást. A mostani túra lesz a sorozat következő, hetedik állomása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás