Hirdetés
Forrás: MTI

Darabszám alapú termékdíj bevezetését tervezi a súly alapú helyett az élelmiszer csomagolóanyagoknál a környezetvédelmi tárca – közölte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter sajtótájékoztatón Egerben.

A törvénymódosítás tervezete már elkészült, így a közigazgatási egyeztetés után a tavaszi ülésszakon szavazhat a változtatásról az Országgyűlés – mondta a miniszter azt követően, hogy a tervezett szabályozásról egyeztetett az Egervin Borászati Rt. vezetőivel.
Hozzátette, az italcsomagolások esetében bevezetnének egy speciális termékdíjat, amely alól azok a gyártók mentesülhetnek, amelyek termékeik meghatározott részét visszaváltható palackban forgalmazzák.
A Persányi Miklós emlékezetett arra: Magyarország az EU- csatlakozási szerződésben kötelezettséget vállalt, hogy 2005 végéig az italok legalább 50 százaléka visszaváltható, úgynevezett kétutas csomagolásban kerül forgalomba. Ehhez kíván ösztönzést nyújtani a tárca a jogszabály módosításával; ugyanis az eddigi szabályozás versenyelőnyt jelentett az eldobható csomagolásnak.
A miniszter példaként említette, hogy a súly alapú fizetés esetén egy kétliteres pet-palackot, jelenleg mintegy 50 fillér termékdíj terhel, miközben egy hétdecis üveg borospalack esetében ez az összeg egy forint. Ugyanakkor jelentős az újrafelhasználáshoz szükséges begyűjtési, mosási és fertőtlenítési költség is – fűzte hozzá. Mindez oda vezetett, hogy ma már évente, mintegy 90 millió pet-palackot hoznak forgalomba Magyarországon, ami lopakodó környezeti katasztrófával fenyeget – mondta a miniszter.
Botos Attila az Egervin Rt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a Magyarországon évente forgalomba kerülő mintegy 400 millió liter borból csak 80-85 millió liter jelenik meg üvegpalackban a piacon. A többi kannában vagy pet-palackban kerül a kiskereskedelembe. Ebben a helyzetben versenyhátrányba kerülnek az üvegpalackban, minőségi terméket forgalmazó borászatok, hiszen az újrahasznosítás beruházási többletet igényel. Egy-egy palack újrahasznosítása mintegy 15 forintjába kerül a társaságnak – mutatott rá. Ezért a cég támogatja a szabályozás megváltoztatását – mondta Botos Attila.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás