Hirdetés
Forrás: Göncöl

A váci Göncöl Szövetség tagszervezete, a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület két jelentős eseményt is lebonyolított nemrég. Átadták az úrkúti Csárda-hegy felújított geológiai tanösvényét, és a pénzesgyőri oktatóközpontot is megnyitották.

Mindkettő a Bakonyhoz kötődik, mindkettő sokéves munka eredményeként jöhetett létre, és mindkettő kiváló példa a nonprofit, a profitorientált és a kormányzati szektorok együttműködésére és arra, hogy az alulról jövő kezdeményezések és a civil kurázsi akarattal, elszántsággal és persze nem kevés munkával komoly eredmények elérésére képes.



tanösvény nyitás
tanösvény nyitás
2005. május 20-án 11 órakor adták át az úrkúti Csárda-hegy felújított geológiai tanösvényét. Úrkút-Csárda-hegy a múlt század elején kézi módszerekkel művelt mangánbánya volt. Az értékes ércet rejtő, nem ritkán kvarc keménységű kőzettömeget mintegy negyven kubikus csákánnyal, lapáttal, talicskával és hasonló eszközökkel termelte ki az egykori Zichy-birtokon. Elnézve tevékenységük eredményét, ma is tisztelettel kell gondolnunk ezekre az emberekre. Annál is inkább, mert munkájuknak köszönhetően a mangánércet befogadó őskarsztot az azt befedő fiatalabb kőzettömegek eltávolításával gyakorlatilag kipreprálták a bányászat során. Ugyanis a mangánércet magába fogadó kőzettömeg egy több, mint 100 millió éves karszt-terület mélyedéseiben gyűlt össze. Ily módon az érctartalmú kőzetek eltávolításával egy olyan formakincs került a felszínre, amely a korabeli trópusi körülmények jellegzetes karsztosodási formáit mutatja, és amilyennek évmilliók tucatjaival ezelőtt láthattuk volna ezt a területet, amelyhez hasonlót Kína trópusi vidékein találhatunk (pl. kunmingi kőerdő).


megújult tanösvény
megújult tanösvény
A terület 1951-ben országos védettséget kapott. Az elkövetkező évtizedekben lassan feledésbe merült és elbozótosodott, a mélyedésekben jelentős mennyiségű szemét gyűlt fel.
A Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület és az Úrkuti Faluszépítő Egyesület mintegy hatvan önkéntese több mint négy éves megfeszített munkával tízezer munkaórában mostanra tisztította meg a területet. Bejárási útvonalakat alakítottak ki, táblákat helyeztek el, szórólapot, vezetőlapot, bemutató füzetet készítettek. A megnyitón Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi helyettes államtitkára, Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatója, Pichler József, Úrkút község polgármestere, Vígh Tamás, az úrkúti Mangán Kft. főgeológusa és Breuer László, a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület elnöke adta át a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében álló területet ismét a földtani-természetvédelmi ismeretterjesztés céljainak szolgálatára. Egyben kifejezték reményüket, hogy a község lakói felismerve a bemutatóhely jelentőségét, annak jelenlegi állapotát a jövőben is megőrzik, és így növelik a település iránt érdeklődők, az ide látogatók számát.



oktatóház átadás
oktatóház átadás
Néhány órával később, és néhány kilométerrel arrébb: Pénzesgyőrben, a Béke utca 57. alatt tartották a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület oktatóközpontjának ünnepélyes megnyitóját.A gyönyörű és minden szempontból méltán példaértékűnek nevezhető környezet- és természetvédelmi oktatóközpontot Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi helyettes államtitkára, Breuer László, a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület elnöke, Kiszel Vilmos, az Országos Környezetvédelmi tanács és a Göncöl Alapítvány elnöke, és Busz János, Pénzesgyőr község polgármestere adta át a közönségnek.

Az oktatóközpont története 1978-ig nyúlik vissza, amikor 11 amatőrcsillagász – zömében egyetemisták – megvásárolta a zavaró városi fényektől távoli telket a rajta található romos épülettel csillagászati megfigyelőhely céljára. Ezzel egyidőben egyesületet hoztak létre, amely gyakorlatilag a mai Göncöl Szövetség elődjének tekinthető. Az azóta eltelt több, mint negyed század során rengeteg önkéntes munkával, tégláról téglára épült fel a gyönyörű, a Balaton-felvidéki és bakonyi népi építészet jellegzetes alkotásait követő tornácos, vastag oszlopos épület, amely még Makovecz Imre keze nyomát is magán viseli.


oktatóház
oktatóház
A ház a helyi magyar népi építészet hagyományait, formakincsét ötvözi a hagyományos lakóépületétől eltérő funkció megkövetelte eltérő belső elrendezéssel, részben a régitől eltérő anyagokkal és környezetbarát technológiákkal, környezetkímélő megoldásokkal. Az oktatóközponthoz bio-mintagazdaság is tartozik, ahol többek között helyi-honos tájfajtákból alakítottak ki gyümölcsöst. Persze – mint az köztudott – egy építkezést soha sem lehet befejezni. A pénzesgyőri oktatóközpont is további folyamatos szépítés, fejlesztés előtt áll. A legközelebbi tervek között – a biogazdaság fejlesztésén kívül – egy zöld szemeskályha és napelemek üzembehelyezése szerepel.


TOVÁBBI KÉPEK AZ OKTATÓKÖZPONTRÓL sajtószobánkban >>>>

Az úrkúti bemutatóhely és a pénzesgyőri oktatóközpont, illetve a kapcsolódó kiadványok iránt érdeklőkni a 06-27-512-039-es telefonszámon lehet Gyenes Mártonnál.
Székhely és oktatóközpont: 8426 Pénzesgyőr, Béke út 57. Telefonszám: 88/448-030 Faxszám: 88/448-030
Iroda és levelezési cím Cím: 2600 Vác, Ilona u. 3. Telefonszám: 27/512-039: irodavezető 27/512-041: egyesületi elnök
Fax: 27/512-040 E-mail: pangea@goncol.hu  ritapangea@goncol.hu
Kapcsolattartó személyek:
Breuer László (Sumi), egyesületi elnök
Gyenes Márton, egyesületi ügyvivő
Hajnal Imréné, irodavezető

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás