Hirdetés
dpa/APA - Stockholm

A svéd kormány döntött az ország déli részén lévő Barsebäck atomerőmű már régóta esedékes bezárásának ügyében.

Miután sikertelenül zárultak az üzemeltetővel folytatott tárgyalások az atomenergia termelésből német mintára történő kiszállás ütemezéséről, a kormányzó szociáldemokraták a baloldali pártokkal és az ellenzékben lévő Centrummal egyetértésben döntést hoztak az atomerőmű jövő évi bezárásáról.

A szomszédos Dánia már évek óta követeli az atomerőmű végleges leállítását, az ugyanis alig 20 kilométerre fekszik Koppenhágától. Barsebäck egyes blokkját 1999-ben leállították, Svédországban azóta is egyedüliként. Egy 1980-ban rendezett népszavazás az atomenergia termelés teljes felszámolása mellett döntött. Ennek eredetileg legkésőbb 2010-ig kellett volna megtörténnie.

A svéd kormány képviselője az atomerőművek üzemeltetőivel folytatott tárgyalásokon Bo Bylund véleménye szerint egy újabb atomerőmű bezárásra a következő évtized elején kerülhet sor, majd minden három évben egyre. Ez ennyit jelent, hogy Svédország 2020 és 2030 között hajtja végre a kiszállást, azaz az eredetileg tervezetthez képest 10-20 évvel később.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás