Hirdetés

Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára e hézen Szarajevóban tárgyal. A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) 2005. évi soros elnöki tisztségét ellátó Őri István a bosznia-hercegovinai kormány illetékeseivel az ország Duna Védelmi Egyezmény végrehajtásába való részvételéről egyeztet.

Bosznia-Hercegovina 2005 júliusában vált az ICPDR teljes jogú tagjává. A cél az, hogy mielőbb teljesen beintegrálódjanak a nemzetközi szervezetbe. A mostani tárgyalások során áttekintik a Bosznia-Hercegovinára háruló feladatokat, azok teljesítésének helyzetét, az ICPDR munkájában, programjaiban való részvétel támogatási lehetőségét.

Az ICPDR a Duna medence 13 országa és az EU együttműködésében összehangolt programokat dolgoz ki a Duna és mellékvízfolyásai védelme és fenntartható használata érdekében. Ezek közül a legfontosabb az EU követelményekkel összhangban lévő vízgyűjtőgazdálkodási-tervezés és árvízvédelmi program megvalósítása. Ehhez elengedhetetlen minden ICPDR-tagország megfelelő közreműködése, kötelezettségeik teljesítése. A magyar elnökség kiemelt figyelmet kíván szentelni az EU-n kívüli ICPDR országok aktivizálásának és felzárkóztatásának. Ennek jegyében Őri István már eredményes tárgyalásokat folytatott Ukrajnában és Moldáviában.

A magyar elnökség alatt egyebek mellett érdemi lépések történtek és vannak tervbe véve a Tisza-völgyi együttműködés fejlesztésében, valamint az ICPDR és a budapesti székhelyű, hajózási kérdésekkel foglalkozó Duna Bizottság, illetve a Fekete-tenger Védelmi Bizottság közötti együttműködés fejlesztése érdekében is.

Az ICPDR elnökséget Magyarország 2006 januárjában adja át Moldáviának.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás