Hirdetés

Áltudományos nézetek terjesztése, tudományellenes és/vagy tudománytagadó megszólalások, szélhámosság, közönséget megtévesztő állítások, álhírek terjesztése, stb. Te is választhatsz a 13 jelölt zözül a Szkeptikus Társaság “megmérettetésén”.

Lezárult az egyhetes jelölési szakasz a 2024. évi Laposföld-díjra. Összesen 61 javaslat érkezett jelöltekre, ezekből a Szkeptikus Társaság szervezői csapata – megvizsgálva a jelöltek alkalmasságát és a kiírásban foglaltaknak való megfelelőségét – 13 személy vagy szervezet jelölését találta formailag és tartalmilag egyaránt megfelelőnek.

A Szkeptikus Társaság honlapján és Facebook oldalán megtalálható a jelöltek névsora, természetesen a jelölés indoklásának rövid összefoglalásával és az azt alátámasztó forrással együtt.

Prof. Dr. Kásler Miklós onkológus, a Magyarságkutató Intézet igazgatója
Dr. Lenkei Gábor üzletember, általános orvos
Dr. Letoha Tamás kutatóorvos, a Pharmacoidea Kft ügyvezetője
Magyar Homeopata Orvosi Egyesület
Dr. Mangó Gabriella orvos, természetgyógyász
Mi Hazánk politikai párt
Dr. Nagy Sándor debreceni önkormányzati képviselő
Orvosok a Tisztánlátásért Csoport
Schóbert Norbert fitneszguru
Sebestyén Balázs médiaszemélyiség
Dr. Tamasi József orvos
Varga Gábor “hatóanyagkutató”
Dr. Varga-Damm Andrea egykori parlamenti képviselő

A most következő szakaszban április közepéig várjuk a Facebook csoportban elindított szavazáson a voksokat. Ez alapján dől majd el, melyik 5 jelölt jut be a döntőbe, amit a poll lezárása után közzé is teszünk majd.

A díjat a Föld napján fogjuk átadni annak, akit a döntősök közül a Szkeptikus Társaság tagsága arra legalkalmasabbnak tart.

A nemzetközi példákat követő, 2021-ben indult kezdeményezés lényege, hogy a Szkeptikus Társaság azon személynek vagy szervezetnek adományozza a Laposföld-díjat, aki az elmúlt évben magyar nyelven, széles nagyközönség előtt terjesztett tévhiteket, álhíreket, áltudományos vagy tudományellenes nézeteket és ezzel a Szkeptikus Társaság és szimpatizánsainak megítélése szerint egyaránt a legnagyobb társadalmi kárt okozta, erodálva a tudomány és a tények társadalmi elismertségét.

A kiválasztási folyamat három lépésből áll. Először április 1-től egy online kérdőíven vártuk egy hétig a javaslatokat, hogy kit vegyünk fel a jelöltek listájára. A javasolt személyek vagy szervezetek megnevezése mellett fontos volt a pontos és érthető indoklás is, valamint egy forrással is kértük alátámasztani a jelölt alkalmasságát és a jelölés megalapozottságát.

A jelölési folyamatban alapvető kritérium volt, hogy a megnevezett személy vagy szervezet országosan ismert legyen és az elmúlt egy évben történt megnyilvánulásai és tevékenységei között szerepeljen az alább felsoroltak közül legalább egy:

  • Áltudományos nézetek terjesztése
  • Tudományellenes és/vagy tudománytagadó megszólalások
  • Szélhámosság
  • Közönséget megtévesztő állítások, álhírek terjesztése
  • Összeesküvés-elméletek alkotása és/vagy terjesztése
  • Fogyasztók megtévesztése
  • Svindli termékek gyártása és/vagy forgalmazása
  • Fent meg nem jelölt, de hasonló jellegű tevékenység

A jelöltek április 8-án a “Szkeptikus Társaság vitacsoport”-ban közzétett listájára április 14-én 23:59-ig várjuk a jelöltekre leadott voksokat. A csoportban való regisztráció nem, csupán a Facebook profil megléte szükséges a szavazáshoz.

Április 15-én, a szavazás lezárását követően közzétesszük az 5 legtöbb szavazatot kapott jelölt (“A döntősök”) névsorát, ami után a Szkeptikus Társaság tagsága belső szavazással dönti el, hogy a közönségszavazat favoritjai közül kit tart a leginkább érdemesnek az idei Laposföld-díjra.

Végül április 22-én, a Föld Napján sajtónyilvános rendezvény keretében a döntősök bemutatása és méltatása után bejelentjük a díjazott kilétét és hivatalosan is átadjuk a “kitüntetést”.

A Laposföld-díjat alapító Szkeptikus Társaságot 2006-ban hoztuk létre. Az egyesület elsődleges céljának tekinti a tényeken alapuló racionális gondolkodás értékének, a tudomány eredményeinek ismertetését, valamint az irracionális, áltudományos irányvonalak kritikáját. A szkepticizmus, mint racionális kételkedés a tudományos módszertan egyik alappillére, amelynek bemutatása kiemelt fontosságú programpontunk.

Szkeptikus Társaság elnökségének sajtóközleménye

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás