Hirdetés

Szécsényben épülhet meg az ország első kerékpáros centruma az Országos Kerékpárút Hálózat Alapítvány kezdeményezésére. A tervek szerint a szécsényi központ 50 kilométeres sugarú környezetében épülnek majd kerékpárutak – a meglévő alacsony forgalmú közutak, illetve erdei és mezőgazdasági utak hasznosításával – esőházakkal, pihenőkkel, várakozókkal, megőrzőkkel. A 35 millió forintos költséget igénylő program pályázati támogatások segítségével már a jövő évi gyermeknapra elkészülhet. Kelemen József elmondta: eredetileg országos kerékpárút hálózat kiépítésére készített terveket az alapítvány, elgondolásaikat elfogadta és megvalósíthatónak tartotta a környezetvédelmi tárca is. A 2.100 kilométer kerékpárút megépítésének költségigénye azonban meghaladta az alapítvány erőit, ugyanis míg tíz éve egy kilométer kerékpárutat egymillió forintból meglehetett volna építeni, addig ma legalább tízszerese a költség – tette hozzá.
Mivel az országos hálózat regionális központokból és kistérségi kerékpárutakból is felépülhet, az alapítvány újabb elképzelést dolgozott ki a magyarországi vasutakhoz és vízi utakhoz kapcsolódó kerékpáros közlekedés megvalósítására.
Az első három regionális központ referenciaként épülne meg Szécsényben, Zalalövőn és Csongrádon – bemutatva a program hegy- és dombvidéki, illetve alföldi tájon való alkalmazhatóságát.
A megvalósításra Szécsényben a legjobbak az esélyek – mondta Kelemen József. A város önkormányzata ugyanis éppen a település legszebb, műemléki környezetében adott át az alapítványnak jelképes áron egy épületet, amelyben a tervek szerint információs irodát, kisebb alkatrész-boltot, tárolót, tisztálkodási helyiséget alakítanak ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás