Hirdetés

Az év végéig elkészül az ország széltérképe, a védett és érzékeny területek kijelölését a környezetvédelmi tárca már elvégezte és mindezek alapján lehet majd megállapítani, hogy mely területeken engedélyezhető a szélerőművek telepítése – közölte Kiss Zoltán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára.

Kiss Zoltán annak kapcsán, hogy a bakonyi fennsíkra, Tés község határába 24 milliárd forintos költséggel tervezett szélerőmű-park engedélyezését az első és a másodfokú környezetvédelmi hatóság elutasította elmondta: szélerőmű-park helyett inkább erdőt kellene telepíteni a fensíkra, de ennek eldöntése kizárólag szakmai kérdés. A szakmai előkészítés menedzselése azonban a környezetvédelmi kormányzat feladata.

Zirc és 18 bakonyi település a 800 millió forintos beruházás keretében belterületi csapadékvíz-elvezető rendszert kíván kialakítani. Az ország nyílt karsztvíz-készletének 40 százaléka ugyanis a Bakonyban található, ugyanakkor nincs megoldva a felszíni csapadékvizek elvezetése. A csapadékvíz-elvezető rendszer megvalósítására a települések címzett állami támogatásra pályáztak, döntés később várható.

Az államtitkár kijelentette: még ez évben el kell dönteni, hogy hol lesz a Veszprém gesztorságával és 176 település társulásával létesítendő észak-balatoni hulladékgazdálkodási rendszer központi hulladéklerakója.
Az eredetileg Veszprém határába tervezett lerakóhely ugyanis kivitelezhetetlen, mert nem lenne megfelelő távolságra a lakott területektől, továbbá a lakosság heves ellenállásába is ütközött az elképzelés.
A 6 milliárd forintos beruházással Veszprém és 176 település az észak-balatoni hulladékgazdálkodási rendszer központi hulladéklerakóját tervezik, amelynek felét az Európai Unió finanszírozná – ha a már benyújtott pályázatban még idén véglegesítik a hulladéklerakó helyét –, a költségek 40 százalékát az állam finanszírozná, 10 százalékát pedig a 176 érintett önkormányzat adná össze. Horváth László, Zirc polgármestere a sajtótájékoztatón közölte: Bakonyoszlop és Jásd községek határában megfelelő területeket találtak a hulladéklerakó kiépítésére.
2003. július 30.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás