Hirdetés
Forrás: BBC News

Hulladékból nyert gáz fűtheti a jövőben az angol lakások felét – legalábbis a nemzeti áramszolgáltató terve szerint. A káros gázkibocsátás megfékezésének egyik módja, hogy megpróbálnak a mostani fűtési módszereknél jobbat, környezetbarátabbat kitalálni.

Angliában, ahol a fűtés által kibocsátott káros gázok mennyisége nagyobb, mint a tömegközlekedésé és az áramszolgáltatásé, most azon törik a fejüket, hogy a szemét elégetésével nyert gázt lehetne a jövőben a fűtésrendszerben felhasználni. Jelenleg néhány szemétlerakónál és szennyvíztisztítónál nyert hulladék elégetésével az Egyesült Királyság gázellátásnak csaknem a felét termelik meg. Ahhoz, hogy a jövőben megújuló gázzal fűtsék az otthonokat, a becslések szerint körülbelül 10 milliárd font beruházásra lenne szükség és akkor a felhasznált gázmennyiség 5-18 százaléka jöhetne így létre. Ez a költség más alternatív energiaformák létrehozásánál is hasonló nagyságú.

Egyesek szerint a nemzeti áramszolgáltató tervei túlságosan optimisták, bár tény, hogy a fűtés Anglia káros széndioxid kibocsátásának csaknem a 47 százalékáért felelős. A kormány nemsokára tárgyalja a fűtés-stratégiát, mivel az idő egyre szorít. Vállalásaik szerint 2020-ig az Egyesült Királyság kétharmadának kellene már biogázt használnia. A megújuló gáz jelenleg úgy állítható elő, hogy ahhoz mikrobákat használnak fel vagy nagyon magas hőfokon égetik el a szemetet, amelynek hatására gáz jön létre. Az ily módon létrejött gáz sokkal kevésbé szennyezi a környezetet, mint a szemég elégetése. Jelenleg az így létrehozott gázt az elektromos áram fejlesztésére alkalmazzák, bár a vizsgálat szerint ez sokkal kevésbé hasznos, mint ugyanezt a megújuló gázt egyenesen a gázcsövekbe nyomni és eljuttatni az otthonokba.

Az áramszolgáltató szerint nincsenek leküzdhetetlen akadályok a rendszer felépítésében, hiszen hasonló módszerek már több országban működnek. A szakemberek úgy vélik a megújuló gáz azért is jó, mert egyszerűbbnek tűnik, ha az erőművekbe nem a fadarabokat szállítják el, hanem gázzá alakítják a fadarabkákat a helyszínen és azt viszik az erőművekbe. A vizsgálat ugyanakkor arra is kitér, hogy a megújuló gáz ereje nem olyan erős, mint a fosszilis gázé, ám a szolgáltató szerint ezt olcsóbb gázszámlákkal lehetne kompenzálni.

A kritikusok szerint a program azért nem megfelelő, mivel ez egy erőteljes hulladékgazdálkodásra épít, míg eközben a kormány minél kevesebb szemetelésre ösztönzi a lakosokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás