Hirdetés

A Föld Napját követő szombaton 2003. április 26-án

Tisztelt Honfitársaink! Kedves Természetvédők!
Egy tavaszi hétvégét megér környezetünk kitakarítása. Felhívunk mindenkit, hogy április 26-án, a Föld Napját követő hétvégén takarítsuk ki erdeinket, vízpartjainkat, mezőinket, településeink környékét.

Szedjük össze a szemetet.

Minden, a természetért felelősen gondolkodó embernek tudnia kell, hogy ma már nem elég csak a rezervátumokért, a védettnek nyilvánított állatokért, növényekért, geológiai képződményekért tiltakozni, tevékenykedni. A természet egészének veszélyeztetettsége olyan súlyos, hogy a gondoskodást a védett területek határain kívülre is ki kell terjeszteni. Fel kell ismerni, hogy az ember életminősége nem függetleníthető a természet állapotának általános minőségétől.
E legáltalánosabb elveket tudomásul véve a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Magyar Turista Egyesület felhívással fordul mindazokhoz, akik felelősséget éreznek természeti környezetünk és népegészségügyünk állapotáért, minőségéért.
Kérünk minden társadalmi szervezetet, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz, s e napon szűkebb és tágabb pátriájukban szervezzenek szemétgyűjtő akciókat, takarítsák ki természeti otthonukat. Keressék meg lakóhelyük önkormányzatát, polgármesterét, az erdészeteket, a közegészségügyi és természetvédelmi hatóságokat és kérjék tanácsaikat, segítségüket, támogatásukat, hogy minél szervezettebb, eredményesebb legyen e nap a siker érdekében.
Kérünk és hívunk minden családot, hogy a felnőttek és gyerekek kerekedjenek fel és menjenek ki e napon a természetbe. Vigyenek magukkal egy kis szemétgyűjtő zsákot, s kirándulás közben szedjék fel az útjukba eső szemetet azzal a hittel, hogy ez a feltétele annak, hogy a jövőben minél kevesebben szemeteljék be a Földünket.

A Magyar Televízió a takarítási napot megelőzően is segít szándékaink megismertetésében, április 26-án pedig naponta többször élő adásban számol be a nap történéseiről.
Reményeink szerint a helyi lapok, televíziók is megörökítik a napot mindenki okulására. Kérjük, hogy a megadott címen, telefonszámon, e-mail címen jelezzék, hogy hol és hányan takarítanak, hogy a televíziós stábokat könnyebben irányíthassuk.

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Magyar Turista Egyesület április 26-án nagytakarításra hívott mindenkit, aki a természeti környezetért szeretne valamit tenni.

A felhívásra már eddig is több ezren jelentkeztek.

A takarítási napot támogatja a Környezetvédelmi Minisztérium, a nap fővédnöke Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter.

A településeken, az erdőkben, patakok partján, parkokban, hétvégi telkek környékén takarítanak az iskolások, szervezett természetjárók, a természeti sportokat űzők, civil szervezetek, egész települések.

Vannak olyanok, akik a hétvégi kirándulást kötik össze a takarítással. Már az is nagy dolog, ha e napon felkerekedik a család apraja-nagyja vagy a baráti társaság és egy-egy műanyagtáskával mennek kirándulni, s az útjukba eső szemetet összeszedik. Különösen a műanyagzacskók, – dobozok, csokis papírok lehetnek ekkor a szemét-vadászat célpontjai, amelyek minden út mellett ott csúfoskodnak.

A szervezett természetjárók, természetvédők, iskolák, egy-egy csoportja kiválaszt egy-egy területet, melynek megtisztítását célul tűzik ki. Többnyire előzetesen megbeszélik a polgármester úrral, vagy a területért felelős erdésszel, azt, hogy hol gyűjtsék össze a szemetet.

Több településen valaki élére állt a nap megszervezésének ( a polgármester, az erdész, a természetvédelmi szakember, a szervezett természetjárók vagy a természetvédők közül valaki), s előre kijelölték, hogy mely területeken a legszemetesebb a környék, hol is lenne a legfontosabb a takarítás. A jelentkező csoportokat így különböző pontokra tudják irányítani, s ezáltal sokkal szervezettebbé válhatna a szemét gyűjtése.

Külön odafigyelnek a hétvégi telkes vidékekre, ahol a kerítések mögött, az erdők szélén emelkednek a szeméthalmok.

A Magyar Televízió április 26-án naponta többször, élő adásban számol be a tavaszi nagytakarítás történéseiről.

Műsoridő:
10.40 – 23’ élő kapcsolással jelentkezünk Pomázról, ahol a Zöld Szív Egyesület tagjai patakmedret takarítanak.

14.50 – 20’ összefoglaló a nap eseményeiről

23.15 – 15’ összefoglaló a nap eseményeiről és összegzés

Szerkesztő: Szarka Sándor, Mohácsi Szilvia
Műsorvezető: Halász Zsuzsa, Feledy Péter
Főszerkesztő: Horváth Szilárd

A megadott címen, telefonszámon, e-mail címen a takarítók jelzik, hogy hol és hányan takarítottak, s így a nap végén összegezhető az akció eredménye.

Tavaszi Nagytakarítás 1810 Budapest, Szabadság tér 17.
Tel: 06/1-373-4624

e-mail: nagytakaritas@mtv.hu

Rádióműsorok:

Petőfi adó:
Terep-járó április 22. 14.00 – 17.00.

Zöld válasz április 25. 18.30 – 19.00

*************************************************
A szervezők nyílt levele.

Tisztelt Polgármester Úr!

Tisztelt Igazgató Asszony! Tisztelt Igazgató Úr!

Tenni szeretnénk természeti környezetünk állapotának javításáért, ezért országos takarítási akciót hirdetünk 2003. Április 26-ára, a Föld Napját követő hétvégére.

Bízunk benne, hogy felhívásunk minden jóakaratú magyar polgárnál kedvező visszhangra talál. A helyi lapoktól, televízióktól azt kérjük, hogy már az előzetes hirdetésben is segítsenek, másrészt örökítsék meg a napot mindenki okulására.
A Magyar Televízió a takarítási napot megelőzően is segít szándékaink megismertetésében, április 26-án pedig naponta többször élő adásban számol be a nap történéseiről.

Köszönjük előre is megértő támogatását, cselekvő részvételét a nap sikeres rendezésében.

Budapest, 2003. március 14.

**********************************

Az eddigi jelentkezők:

Cégénydányádon az Általános Iskola , a nagycsoportos óvodások és a község teljes lakossága (702 fő ) 7 km hosszan takarítja ki a Szamos partját.

Nyíregyházán a Felső – Tisza Alapítvány diákok részvételével takarítja ki az Igrice mocsár környékét.
Nyíregyházán a Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai a Butosi-tó környékét takarítják ki,

Debrecenben a Széchenyi utcai Óvoda 10 és 12 között a Széchenyi, Kürtös és Tőzsér utcán szedi a szemetet,
Debrecenben a Tégláskerti Általános Iskola és Óvoda takarít a környéken.
Debrecenben a Sípos utcai Óvodában a szülők, a dolgozók és a gyerekek teszik rendbe az óvoda környékét.

Szolnokon Kölcsey Ferenc Általános Iskola diákjai reggel 8 órától hulladékgyűjtést tartanak, majd az iskola környékét takarítják és virágokat ültetnek

Jászberényben a Lehel Vezér Gimnázium diákjai, reggel 9-től az iskola melletti partot és vípartot teszik rendbe

Tiszadadán Holló László Általános Iskola diákjai a község lakóival egytt az utcákat és a folyópartot takarítják.

Csenyétén az Általános Iskola diákjai és a község lakói takarítanak,

Mádon a Koroknay Dániel Általános Iskola diákjai (300 fő ) és a község lakói takarítják ki a környéketr.

Balassagyarmaton a Kiss Árpád Általános Iskola diákjai a Nyírjesben takarítanak

Mikolcon a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjai (505 fő) takarítják 13 órától az iskola környékét,

Miskolcon az Ökölógiai Intézet szervez szemétgyűjtést a miskolci általános iskolák diákjaival.

Egerben a Kárpát Egyesület tagjai szedik össze a szemetet a Nagy-Eged hegyre vezető tanösvényen.

Tatabányán a Herman Ottó Általános Iskola diákjai és tanárai 500-an takarítják ki az iskola területét, valamint a közeli Jubileum parkot és a Csónakázó tó környékét.

Halásziban reggel 9 órától 200-an takarítanak a község területén.

Papkeszin a Bocskai István Általános Iskola diákjai és tanárai takarítanak a község környékén,

Balatonfűzfőn a Jókai Mór Általános Iskola diákjai papírt és szárazelemet gyűjtenek reggel 8 órától,

Kereki lakói a Fejérkő vár környékét takarítják ki

Balatonalmádiban az Önkormányzat és a Civil szervezetek reggel 9 órától takarítanak a város területén,

Tihanyban a Balatonfelvidéki Nemzeti Park szervez szemétgyűjtés a Belső-tó partjánál

Kulcson az Általános Iskola diákjai, a Kulcsi Baráti Kör, a Horgász Egyesület, a Vízisport Egyesület, a Sport Egyesület és a Vöröskereszt tagjai takarítják a község környékét.

Nemesnádudvaron az általános iskola diákjai (210 fő) takarítják ki a falu utcáit, parkjait és a környéket.

Dusnokon az Általános Iskola 350 tanulója és a Horgász Egyesület takarítja a környező zöld területeket és a Vajas csatorna mindkét partját.

Nagykozáron az egész község takarít négy csoportban reggel 9-től. Az Önkormányzat kesztyűt és zsákot biztosít, délután pedig ebéddel várja a takarítókat.

Bonyhádon a Kármentő Polgári Kör a környékbeli Polgári körökkel közösen a váraljai parkerdőt teszi rendbe,

Kárászon a Faluszépítő Egyesület a Völgységi patak partját takarítja ki,

Pécsen a Radnóti Miklós Szakközépiskola diákjai és tanárai a Malomvölgyi tó környékét takarítják ki.

Budapesten az Ifjúság úti iskola diákjai 11 órától takarítanak az iskola környékén.

Óbudán a Waldorf Iskola 9-es osztályának diákjai délelőtt 10 órától szemetet szenek a Flórián tér, Szentlélek tér, Főtér környékén,

Érden a város lakói az Önkormányzat szervezésében takarítják ki a zöld területeket és felszámolják az illegális hulladéklerakókat

Tápiószőlősön az iskola diákjai hulladékot gyűjtöttek, az iskola környékét virágosítják. április 24-25-én.

Ajkán a Bercsényi Miklós Szakközép- és Szakmunkásképző Iskola diákjai (1000 fő) az iskola szomszédságában lévő erdőt takarítják ki.

Ópusztaszeren a Szerikör Faluszépítő Egyesület kezdeményezésére a község lakói és a diákok takarítják ki a Nemzeti Emlékparkhoz vezető utakat, az erdei utakat és a községet.

Debrecenben a Vénkerti Általános Iskola diákjai (900 fő) takarítanak az iskola körül 11 órától.

Balmazújvárosban 9 órától az általános iskolák, a középiskolák diákjai és a Hortobágy Természetvédő Egyesület tagjai takarítanak a bekötő utak mentén, a szemetet az önkormányzat szállítja el.

Budapesten a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola diákjai (100 fő) takarítják ki a környékbeli parkot 12 órától.

Tiszaföldváron a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai (362 fő) kitakarítják az iskola környékét, virágot ültetnek, padokat festenek.

Nagyrédén a Környezetvédők és Hagyományőrzők Egyesülete 8.30-tól takarítja ki a település délkeleti külterületét.

Náraiban az iskolások, szülők, civil szervezetek (100 fő) takarítják ki 14 órától a Nárai és Szombathely közötti erdőt.

Nyíregyházán az E-misszió Környezetvédelmi Egyesület lakossági veszélyeshulladék gyűjtést szervez.

Budaörsön az Illyés Gyula Gimnázium diákjai és környezetvédők takarítanak 8.15-től a Naphegy, Tűzkőhegy, Törökugrató környékén.

Miskolcon a Mozdul az Avas rendezvénysorozat keretében a Széchenyi István Művészeti Általános iskolások saját környezetük takarítását, tavaszi kertészeti munkákat végeznek.

A Miskolci Ökológiai Intézet az Avas kilátó környezetét tisztítja.

Somló hegyen öt település 250 iskolás és 50 felnőtt kíséretében reggel 9 órától takarít. A program 12 órakor a Szent István kilátónál fejeződik be, majd 13-15 óra között ügyességi játékok és 16 órakor díjátadás a program.

Szegeden az Odessza II. Általános Iskola 11 és 14 óra között a Tisza parti hullámtér alsó rakparti szakaszát tisztítja és osztályközösségekként egy-egy facsemetét ültet.

Debrecenben a Lórántffy Zsuzsanna Általános Iskola 260 tanulója 10.30-tól Alsó-Józsa városrész közterülteit, valamint a Tocó-patak medrét takarítja.

Alsóörsön az Önkormányzat és civil szervezetek 120 fővel takarítanak.

Sajószentpéteren a Hunyadi Mátyás Általános Iskola 415 tanulója 10.45-12.45-ig az iskola környékét takarítja.

A Zalalövői Általános Iskola tanulói 2003. április 26-án délelőtt a település közterületein, parkjaiban, parkerdeiben, A Borostyán-tó körül végeznek takarítási akciót.

Budapesten a Budai hegyekben a Magyar Tájfutó Szövetség reggel 7 órakor takarítást szervez, találkozás a 11-es busz végállomásánál.

Sólyban 25-30 fő takarítja a falut.

Poroszlón az Önkormányzat és a helyi Horgász Egyesület szervezésében a Tisza-tó partjának, szigeteinek, fél szigeteinek végzik a “Nagytakarítását” 26-án .

Vattán a Vattai Football Club Egyesület szervezésében takarít a község apraja-nagyja a sportpályán, az általános iskola udvarán és ősparkjában, tornaterem környékén, a Szemere Bertalan emlékparkban az óvoda környékén, játszótéren és egyéb közterületen.

Váralja községben április 26-án /Tolna megye, Bonyhádi kistérség/ a civil szervezetek a falu több pontján vesznek részt a nagytakarítási akcióban /Parkerdő, Kosuth utca, Árpád u. stb./. A nap folyamán nemcsak takarítanak, hanem a falu virágosítását is tervezik.

A Vadaskertben a MINDEN-KOR – AVON Futóklub futónői és a tájfutók együtt takarítanak szombaton reggel 7 órától. A hajnali szemétgyűjtőknek nem kell a futó-kilométereket gyűjteniük így ezen reggelen. A gyalogló-mozgás is elegendő lesz a hajlongással, cipeléssel együtt edzésként.

Zabarban, a Zabari Polgárőr Egyesület a zabari erdésszel egyeztetett területen szemét és hulladékgyűjtést rendez. Zabar és Zabarkülső között a temető környékén lévő fenyves erdőt tisztítják meg.

Újszilváson a Széchenyi István Általános Iskola Diákönkormányzata 2-8 osztályos tanulóival hulladékgyűjtést szervez.

Debrecenben az Esélyegyenlőség Alapítvány erdőtakarítási akciót szervez, melyen a Kortalanul Fitten Gyalogló Klub tagjai, munkatársai és segítői is részt vesznek.

Ürömben a József Nádor Általános és Népművészeti Iskola összes tanulója ( 239 fő ), tanáraik, nevelőik a faluban és a környéken takarítanak, szedik a szemetet.

Belezna – Zala megye
Általános iskola, óvoda 70 fővel + felnőttek belterületeket, utcákat, a felsőtagozatosok hegyi utak mellett szedik a szemetet.

Galgagyörk községben 50 fő részvételével takarítanak.

Balatonberényben 15 órától a falut és a parti részt takarítják 40 fő részvételével.

Ladamérben az Általános Iskola tanulói és tantestülete (107 fő diák, és 14 fő nevelő) a község környékén szedik a szemetet.

Simontornyán a Vak Bottyán Általános és szakképző Iskola, Gimnázium tanulói 751 fő részvételével takarítanak.

A győrszemerei Általános Iskola tanulói 10.30 perctől a falu közterületein szedik a szemetet.

Budapesten a Böszörményi úti Általános Iskola tanulói szedik a szemetet.

Sopronban a Lippai János Kertészeti szakközépiskola, tanulói és tanárai az iskola közelében lévő patak partot tisztítják.

Balatonfőkajár-Csaját Általános és Zeneiskola Diákönkormányzata reggel 8 órától járja délig a települést és takarít.

Tokodaltáró Községben – Komárom-Esztergom m. – 320 fő gyerek és 160 fő felnőtt szedi a szemetet és virágot ültet.

Kaposvárott a Táncsics Mihály Gimnázium tanuló és tanárai 700 fő a Tokaji Parkerdő megtisztítására vállalkoztak.

Becsvölgyében a Szegi Suli Általános Iskola 129 fő tanulóval és 13 tanárral, az óvoda 50 gyerekkel, 4 óvónővel és 2 dajkával takarítanak 11 órától.

Kőbányán a Cigány Kisebbségi Önkormányzat 9-13 óra között 3-4 fős csoportokban takarítanak és virágokat ültetnek.

Székesfehérvárott az István Király Általános Iskola 220 fővel vesz részt az iskola környéke és a lakótelepi tó környékének szemét szedésében, 9.45-10.30-ig.

Isaszegen a Herman Ottó Természetvédő Szakkör apraja-nagyja takarít, szemetet szed délután 14 órától

Iharosberényben a Körzeti Általános és Zeneiskola tanulói és tanárai 180 fővel vesz részt a szemét szedésében, mely 10 órától 12 óráig tart. Az iskolát három falu működteti, Iharosberény, Iharos, Pogányszentpéter.

Olaszfa Községben általános iskolások, polgárőrök, és a helyi nyugdíjasklub tagjai a település közterületeit és az utak mellett takarítanak és festenek.

Egerszalókon az általános iskola diákjai és dolgozói (150 fő) takarítják ki az iskola környékét. Kapcsolattartó: Lachata István igazgató 36/574-020

Pomázon a kertbarátok a pilisi Gyopár-forrás, a Honalapítás emlékmű, a művelődési ház környékét takarítják ki.
Kapcsolattartó: Czilinger László 30/3536221

Nyíregyházán az E-miszió Egyesület általános iskolásokkal együtt takarítja ki a Tesco és a Praktiker melleti füves területet
Kapcsolattartó: Tömöri László 30/5150690, 42/423-818

Szekszárdon civil szervezetek takarítanak a parkokban 10 és 16 óra között.

Szegeden a rókusvárosi általános iskola diákjai (450 fő) az iskola környékét takarítják ki. Kesztyűt és zsákot az egyik szülő ajánlott fel.
Kapcsolattartó: Hódiné Csatári Márta igazgatóhelyettes

Szűcsiben a község polgárai (150 fő) teszik rendbe a pincék környékét, a közterületeket és lomtalanítanak.
Kapcsolattartó: Szekeres István polgármester 06-30/209-20-63

Mórichidán a község polgárai takarítják ki a közterületeket.
Kapcsolattartó: Ihász László polgármester

Szegeden a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola diákjai takarítják ki a körtöltést övező véderdőt.
Kapcsolattartó: Kiss András 30/4768993

Lajoskomáromban az iskola diákjai és az önkormányzat közösen lomtalanítást, községtakarítást rendeznek, szánkópályát alakítanak ki, majd közösen szalonnát sütnek.
Kapcsolattartó: Csidáné Wisniewska Malgorzata 30/2262907

Hortobágyon óvodások, iskolások és civil szervezetek (180 fő) takarítják ki a közterületeket.
Kapcsolattartó: Titi Éva polgármester

Pécsett a Mecsekaljai OktaTÁSI Központ diákjai és tanárai (700 fő) az iskola környékét takarítják ki.
Kapcsolattartó: Kozma Lászlóné igazgató, 72/552-271, 30/2148350

Debrecenben a Böszörményi úti általános iskola diákjai a Nagyerdő környékén takarítanak.
Kapcsolattartó: Péterné Nagy Ágota, 52/417-618, 531-032

Újpesten a Megyeri úti Iskola diákjai 11 órától az iskola környékét takarítják ki.
Kapcsolattartó: Szabó Istvánné, 2332-370

Boldogasszonyfán a 67-es főút mellett a község lakói (40 fő) takarítanak.
Kapcsolattartó: Neiczerné Jaksa Szilvia polgármester, 30/493-3093, 73/354-114

Megyaszón a gyermekotthon lakó takarítanak a közeli patak partján és a közterületeken.
Kapcsolattartó: Dajcsák Gyula nevelő

Szigetbecsén a község lakói takarítják ki a közterületeket, Duna-partot, erdőszéleket.
Kapcsolattartó: Losonczy Béla jegyző, 24/513-510,513-511

Romhányban az iskolások és a polgárok (300 fő) takarítják ki a Turul, mogyorófa, Bereczki-kő környékét.
Kapcsolattartó: Grolyó László 35/355-011

Nagykátán az iskolások és a polgárok (150 fő) takarítják ki a közterületeket.
Kapcsolattartó: Farsang István 30/564-7761

Dobogókőn a Táltos-iskolások takarítanak.

Budapesten a Gádor Általános Iskola a XXII. Kerületi Szoborpark és környékén szedi a szemetet.
Kapcsolattartó: Szendi Gyuláné szervező titkár 424-7613, fax: 424-7614

Kazincbarcikán az Irinyi János Szakközépiskola 9. osztálya a Városi Sportcsarnok környékén és a Csónakázó tó területén is gyűjti a szemetet.
Kapcsolattartó: Takács Judit osztályfőnök 48/311-422, 48/311-763

Kiskunlacházán az Áporka Általános Iskolai Társulás 44 osztálya tanáraikkal, 900 fő szedi a szemetet, takarít.
Kapcsolattartó: Markó Zsuzsana tanárnő 70/337-0325, 24/511-770.

Mikepércsen 400 gyermek és 100 felnőtt takarítja ki a közterületeket.
Kapcsolattartó: Tjmár Zoltán polgármester, 52/398-101, 398-111

Ami már volt….

Szennán az Általános Iskola tanulói, tanárai és a szülők (70 fő) takarítottak március 28-án és április 11-én.

Ami a Tavaszi nagytakarítás után lesz…

Budapesten a Normafai Síháznál április 27-én 11 órakor találkoznak az erdőtakarítók a
Mély Mosoly Alapítvány, a XII. kerületi Önkormányzat, a Rügyecskék Alapítvány és a
Magyar Zsonglőr Egyesület szervezésében

Váckisújfaluban április 29-én takarítanak a község lakói a környéken.

Fekeden a Szülőföldünk Baráti Kör május 17-én kirándulással egybekötött szemétgyűjtés szervez.

Balatonbogláron az általános iskola diákjai, tanárai és a szülők a 11 órától a Várdombot takarítják.

Pásztón a Mikszáth Kálmán Gimnázium, a Dózsa György és a Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjai és tanárai (230 fő) a Kövicses patak pásztói szakaszát takarítják ki 8-12 óra között.

Köröshegyen az általános iskola 160 diákja takarítja ki a községet 10-14 óra között.

A Szentendrei-szigeten a fővárosi vízművek és a sziget önkormányzatai közösen számolják fel a fővárost ellátó kutak közelében lévő illegális szemétlerakókat április 26-án és 27-én.

Dunakeszin az 5. Sz. Általános Iskola diákjai és tanárai a Kiserdőt takarítják ki.

Szigetújfalu, Szigetszentmárton, Szigetcsép diákjai, polgárai takarítanak a vadásztársaság szervezésében az erdei utakon, főútvonalak mentén.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás