Hirdetés

A Másik Oldal – Ökoszociális Mozgalom feleslegesnek tartja a Veszprém-megyei Szentgálra tervezett Észak-Balatoni Regionális Hulladéklerakó megépítését. Mozgalmunk hetek óta segíti a lerakó-építést ellenző lakosságot, hogy a december 7-ére kiírt helyi népszavazáson a teljes körű tájékoztatás birtokában szavazhassanak a polgárok.

A kampány keretében 2003. december 2-án, kedden 18.30 órától a Nyugdíjas Kör épületében (Szentgál, Fő utca 56.) Dr. Ilés Zoltán tart fórumot, amelyre tisztelettel meghívom.

A Másik Oldal – Ökoszociális Mozgalom álláspontja szerint a térség meglévő és bővíthető hulladéklerakóit (Tapolca, Polgárdi, Somlójenő) kell az ISPA projekt keretében hasznosítani. Továbbá – ha az érintett lakosság is elfogadja – a keletkezett hulladék egy részét az inotai erőműben energiatermelésre lehet felhasználni. Elfogadhatatlan, hogy Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közreműködésével az EU támogatást ismét egy környezet- és tájromboló, ráadásul felesleges beruházásra kívánják felhasználni. Mindezt úgy, hogy a tapolcai lerakó bővítését a területi környezetvédelmi felügyelőség a tervezett lerakóra hivatkozva elutasította el, a korszerű lerakóval bíró Polgárdit és térségét pedig leválasztották az eredeti projektterületről. Ugyanakkor elképesztő az a tény, hogy a beruházók egyenesen a helyi alpolgármester és családja földjeit tartják alkalmasnak a lerakó megépítésére. Arról viszont mindenki mélyen hallgat, hogy a Bakony aktív földmozgásos zónába esik, azaz földrengésveszélyes.

Végezetül külön ki kell térnünk a népszavazás időpontjának megválasztására – bronzvasárnapra – amelynek nem titkolt célja a polgárok karácsonyi készülődésének kihasználása. Így könnyen megtörténhet, hogy a népszavazás eredménytelen lesz és a képviselő-testület hatáskörébe kerül a döntés. Az eljárás nem törvénytelen, csak erkölcstelen. Mozgalmunk ezért az Országgyűléshez fordul és kezdeményezi a törvény megváltoztatását.
2003. december 2.
Gyenge Zsolt
Másik Oldal – Ökoszociális Mozgalom
alapító tag (06-30-571-7214)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás