Hirdetés

Feljelentések érkeznek a müncheni államügyészségre a Brúnónak becézett barnamedve lelövése miatt, miközben szakértők egyebek között DNS-elemzéssel igyekeznek megbizonyosodni arról, hogy hétfőn hajnalban Bajorországban valóban a keresett állatot lőtték-e le.

Brúnó, illetve az anya- és apaállat, Jurka és Joze után JJ1-ként jelölt kétéves mackó hetek óta foglalkoztatta a német közvéleményt. Az Észak-Olaszországból elcsatangolt barnamedve hol Ausztriában, hol Bajorországban tűnt fel, állatokat tépett szét, településeken bukkant fel. A bajor hatóságok problémás, az emberre veszélyt jelentő állatnak minősítették Brúnót és hozzájárultak kilövéséhez. Brúnó volt az első szabadban élő medve 170 év óta a német erdőkben, kitömött tetemét múzeumban akarják kiállítani, de filmhős is válhat belőle: egy bajor szerzőpáros már dolgozik a forgatókönyvön.

A feljelentések egy része konkrétan Werner Schnappauf, a kilövési engedélyt kibocsátó bajor környezetvédelmi miniszter, a Brúnó lelövésében részt vett – ismeretlen kilétű, s megfenyegetett – vadászok, valamint a bajor környezetvédelmi minisztérium munkatársai ellen irányulnak. Brúnó halála téma a bajor törvényhozásban, egyesek Schnappauf lemondását követelik. Brúnó története megmozgatta a kereskedők fantáziáját is, máris készül Brúnó 30 centiméteres plüssváltozatban, nagy keletjük van a pólóknak, egyiknek a felirata: JJ Guevara.
A német lapok inkább medvepártiak. A keddi Die Welt “egy rebellis haláláról” írt, a Bild szerint “ez a lövés a mi szívünket érte”, a Hamburger Abendblatt “német sorsot” vélt felfedezni Brúnó hányattatásaiban, a Stuttgarter Nachrichten pedig azt állapította meg, hogy “ott, ahol az ember terjeszkedik, más teremtményeknek vissza kell szorulniuk. Ez az üzenet, amely Brúnó halála mögött megbújik”.

Az eset foglalkoztatja az Európai Unió országainak környezetvédelmi minisztereit. Josef Pröll, az EU elnöki tisztét ellátó Ausztria minisztere szerint “mindent megpróbáltak a humánus megoldás érdekében. Sajnálatos, hogy másként végződött a dolog. A lépés azonban az ember védelmében is elkerülhetetlen volt. Kár Brúnóért.”
Tirol osztrák szövetségi tartomány miniszterelnöke attól óvott, hogy Brúnót antropomorfizálják. Szerinte Európában körülbelül 40 ezer medve él, s közülük évente négyezret kilőnek. A barnamedve nem kihalóban lévő vadállatfajta. Az emberi névvel – Brúnó – felruházott barnamedve nem puha-meleg játékállat. Először az embert kell óvni, majd a háziállatokat, s csak ezután következnek a ragadozók. “Nekem a széttépett juhokért is fáj a szívem” – fejtegette Herwig von Staa tiroli miniszterelnök.

Kapcsolódó anyagok:

Lelőtték Brúnót, a barnamedvét

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás