Hirdetés

A WWF Magyarország olyan családok jelentkezését várja, akik készen állnak arra, hogy megtudják, milyen vegyi anyagok keringenek a vérükben.

A WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet Európa 12 országában vesz vért önként jelentkező családoktól, hogy képet kapjon, milyen vegyi anyagokkal és mennyire szennyezett az európai lakosság szervezete. A WWF előző, hasonló jellegű akciói sokkoló eredménnyel zárultak. 2004 júniusában európai egészségügyi és környezetvédelmi miniszterektől, előtte pedig európai parlamenti képviselőktől vettek vérmintát. Mindkét ízben 103, feltételezhetően a környezetre és az emberi egészségre káros vegyi anyag jelenlétét vizsgálták, és a keresett anyagok 53%-át ki is mutatták a vérmintákban.

A WWF olyan háromgenerációs családok jelentkezését várja Európa-szerte, így hazánkban is, akik kíváncsiak, vajon az ő szervezetükben milyen kemikáliák vannak? A vérteszt során a nagymamától, az édesanyától és gyermekétől veszünk vért, hogy mindhárom generációt vizsgálni tudjuk. Fontos, hogy az édesanya a nagymama leánya legyen. Így két generációban is meg lehet vizsgálni, hogy az édesanyák szervezetéből a terhesség alatt és az anyatejjel milyen vegyi anyagok kerülnek át a következő nemzedékbe
A WWF célja ezzel a világon egyedülálló felméréssel, a döntéshozók meggyőzése arról, hogy mennyire fontos a gazdasági és üzleti szempontokkal szemben, az egészségügyi és környezetvédelmi megfontolások hangsúlyosabb figyelembevétele az EU új, a vegyi anyagok gyártását és felhasználását szabályozó rendeletének (REACH) megalkotása és elfogadása során.
A családok jelentkezését 2005. május 10-ig várjuk levélben, faxon vagy e-mailben, a jelentkezési lapot megfelelően kitöltve.
Közülük egy családot választunk ki, melynek tagjaitól vérmintákat veszünk, amelyek elemzésre kerülnek. A család egyik tagját elvisszük Brüsszelbe is, az Európai Parlamentbe, hogy ott elmondhassa véleményét a magyar képviselőknek a saját eredményeiről, illetve a vegyi anyagok szabályozásának szükségességéről.
A vérvételről bővebb információ, a jelentkezés feltételei, valamint a jelentkezési lap megtalálható a WWF Magyarország weboldalán, a www.wwf.hu/detox oldalon, továbbá jelentkezési lap kérhető a WWF Magyarország irodájától is (1124, Budapest, Németvölgyi út 78/b, tel.: 06 (1) 215-5554).
A jelentkezés feltétele egy rövid esszé, melyben a pályázó leírja, miért nyugtalanítják a saját és családja szervezetében található vegyi anyagok.
További információ: Prommer Mátyás, programvezető, WWF Magyarország, tel: (1) 214-5554/232, mobil: 30/268-7829, e-mail: matyas.prommer@wwf.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás