Hirdetés

A zöldtárca mostanáig több mint 2 milliárd forintot költött a belvízi károk megelőzésére és enyhítésére – közölte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter ma, miután Ráckevén és a Balaton mentén tájékozódott a belvízhelyzetről.

A közeljövőben a környezetvédelmi minisztérium koordinálásával újabb 2 milliárd forintos közmunkaprogram indul az ár- és belvízi károk megelőzésére. Jelenleg több mint 4 budapestnyi területet, 242 ezer hektárt borít belvíz Magyarországon. A környezetvédelmi és vízügyi tárca irányítása alá tartozó vízügyi igazgatóságok naponta már csaknem 57 millió forintot költenek a károk enyhítésére, idén pedig már több mint 1,4 milliárd forintot fordítottak erre a célra – jelentette be a zöldtárca vezetője csütörtökön, miután Ráckevén és a Balaton mentén tájékozódott a belvízhelyzetről.

A belvízvédekezés keretében mostanáig 542 millió m3 vizet emeltek át a folyókba, 147 millió köbméternyit pedig a tározókba. A vízügyi igazgatóságok dolgozói a szivattyútelepek üzemeltetésén, a vízfolyási akadályok eltávolításán kívül segítséget nyújtanak az önkormányzatoknak is mobil szivattyúk átadásával és a területi védekezés szakmai irányításával.

Persányi Miklós beszámolt arról is, hogy a zöldtárca javaslatára a kormány a központi költségvetési tartalékból további kétszer 2 milliárd forintot különített el az ár- és belvízi károk megelőzésére. Az első, a belvízi károk megelőzését szolgáló 2 milliárd forintot három tárca között osztották szét januárban. Ebből a környezetvédelmi, valamint a belügyi tárca 800 millió forintot, a földművelésügyi tárca pedig a vízgazdálkodási társulatok támogatására 400 millió forintot kapott.

A zöldtárca a mai napig mintegy 720 millió forintot használt fel ebből a keretből. A támogatás segítségével a vízügyi igazgatóságok március közepéig több mint 500 kilométernyi csatorna és kisvízfolyás medrének teljes kotrását végezték el, melynek során eltávolítottak 500 ezer m3 iszapot. A szakemberek ezen felül 1080 kilométeres szakaszon kaszálták le a vízszállító képességet erősen rontó növényzetet, valamint műtárgyakat tisztítottak meg. A megelőző munkák elvégzése nélkül egyes főcsatornákon kritikusan magas, belterületeket is veszélyeztető vízszintek alakultak volna ki, és a belvízi elöntés a jelenleginél jóval nagyobb területet érintett volna.

Szintén 2 milliárd forintot használhatnak fel a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok az ár- és belvízi károk megelőzését szolgáló és a közeljövőben induló közmunkaprogramokra. Az összeg mintegy 2600 közmunkás hét hónapos foglalkoztatására elegendő.

Abban az esetben, ha a jelenlegi, csaknem 5,5 milliárd forintos keret kevésnek bizonyulna, abban az esetben a központi költségvetés tartaléka fedezi a további ár- és belvízvédelemmel kapcsolatos kiadásokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás