Hirdetés

A balatoni zagyterek – ahová a strandokból, kikötőkből kikotort iszapot szállítják – megteltek, így sürgetővé vált újak kijelölése. A térség önkormányzatai nem lelkesednek azért, hogy a cél érdekében nagyobb területekről lemondjanak, miközben az utóbbi évek alacsony vízállása miatt egyre több helyen szükséges kotorni a magyar tengert. Mivel a balatoni iszap nem környezetidegen a tó számára, néhányan – köztük az ismert színész, Bujtor István beszélt erről az elmúlt napokban lapunkban – felvetették annak lehetőségét, hogy a kikotort mennyiséget nem szükségszerű elszállítani, hanem a tó közepére hordva több szigetet is létre lehetne hozni.

Demján Sándor vállalkozó szerint semmi újdonság nincs az ötletben, hiszen hasonló megoldásokkal már több helyen és más országokban is éltek. Ő maga is épített három éve kikotort iszapból kis szigetet a helyi madárvilág számára az etyeki göbölpusztai tavon. Most a bicskei tóban is készül egy ugyanilyen képződmény, amihez már megvan a vízügyi hatóság engedélye. A vállalkozó szerint a Balatonban két ilyen madárszigetet lenne célszerű kialakítani, amelyeket benőhetne a nádas. Ez kedvező hatással lehet a tó ökológiai egyensúlyára, hiszen a beépülő part miatt köztudottan csökkent a nádasok területe és kisebbek lettek a halak ívóhelyei – érvelt Demján Sándor. Véleménye szerint az ilyen jellegű beruházások általában állami forrásokból valósulnak meg. Egy szigetet azonban üzleti alapon is meg lehetne építeni. Demján Sándor elképzelései szerint egy két-három négyzetkilométernyi zagyszigeten vitorláskikötő és sportcentrum létesülhetne, ami hosszú távon megtérülő beruházásnak ígérkezik, így vállalkozói tőkéből is megépülhet. Előzetes becslései alapján egy ilyen Siófok és Füred között megvalósítható sziget a szükséges infrastruktúra kiépítésével együtt – mint amilyen például a szennyvízelvezetés megoldása – több milliárd forintba kerül. Demján nem tart a balatoni jég romboló hatásától, mivel szerinte ez építéstechnikailag kivédhető.

A Balaton Fejlesztési Tanács megbízásából január közepére készül el egy tanulmány az új zagyterek kialakításának lehetőségeiről. A tanulmány készítőinek vizsgálniuk kell minden alternatív megoldást, így a szigetek kialakításának lehetőségét is. Ha a szakemberek és szakhatóságok támogathatónak tartják az ötletet, a beruházás megkezdéséhez módosítani kell a balatoni törvényt is, amely egyelőre tilt mindenféle építkezést a tóban.
2002. december 24.
A Népszabadság nyomán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás