Hirdetés
Forrás: www.wwf.hu

A WWF Magyarország a DetoX kampány keretében aláírásgyűjtésbe kezd, melynek célja, hogy az Európai Unió új vegyszertörvény-tervezetének a szigorított változata lépjen életbe a tagállamokban. Az aláírásgyűjtés helyszínei budapesti és vidéki bioboltok, valamint a Sziget Fesztivál.

A WWF több európai országban is elindította ezt az akciót, a petíciókat szeptember végén juttatják el az Európai Parlament képviselőihez.
Vegyszerekkel nap mint nap érintkezünk, hozzátartoznak a mindennapi életünkhöz. Nem csak az emberek, de az állatok szervezetében is jelen vannak. Ugyanúgy megtalálhatóak a trópusokon élő békákban, mint a jegesmedvékben, delfinekben, vagy a világ bármely táján élő emberekben. Egyre több a bizonyíték, hogy egyes vegyszereknek egészségkárosító hatása van. Szaporodási rendellenességet, az immunrendszer legyengülését, idegrendszeri és fejlődési problémákat, daganatos megbetegedéseket okozhatnak.
A legveszélyesebbek azok a kemikáliák, amelyek nem, vagy csak nagyon nehezen bomlanak le a környezetben, ezáltal beépülnek és felhalmozódnak a szervezetben, a hormonrendszert befolyásolva fejlődési és szaporodási rendellenességeket okoznak vagy karcinogén, azaz rákkeltő hatásúak. Nem egy olyan vegyi anyag van, melyek használatát már ugyan évtizedekkel ezelőtt betiltották, de még mindig kimutathatóak a szervezetben.
A WWF Magyarország a DetoX kampány keretében a holnap kezdődő Sziget Fesztiválon kezdi el aláírásgyűjtő akcióját az Európai Unió új vegyszertörvény-tervezetének, a REACH szigorított változatának elfogadása érdekében. A WWF sátránál bővebb információkat is kaphatnak az érdeklődő szigetlakók a körülöttünk lévő vegyszerekről, az új vegyszertörvény fontosságáról.
A WWF a nemzetközi méretű DetoX kampány keretében az Unió több országában is aláírásgyűjtésbe kezdett (Belgium, Dánia, Finnország, Németország, Egyesült Királyság, Görögország, Lengyelország, Olaszország, Spanyolország). Az Egyesült Királyságban már összegyűlt 77 000 aláírás, remélhetőleg itthon is ezrek fognak az ügy mellé állni, hiszen közös érdekünk, hogy biztonságosabb vegyszereket használjanak a gyártók a termékeikben.
A WWF DetoX kampányának a célja, hogy biztonságosabb vegyszerek használatával egy egészségesebb jövőt teremtsünk mind a magunk, mind a következő generációk számára. Az Európai Unió új vegyszertörvény-tervezete, a REACH, hozzájárulhat mindehhez.
„Az új vegyszertörvény egyszeri, vissza nem térő lehetőséget biztosít, hogy megismerjük a gyakran alkalmazott vegyi anyagok egészségügyi és környezeti kockázatát, és a legártalmasabbakat kivonják a forgalomból. A WWF azt szeretné, hogy a törvénytervezet szigorított változatát fogadja el az Európai Parlament, amely majd érvényes lesz az EU összes tagállamában, így hazánkban is.” – nyilatkozta Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.

A petíció letölthető honlapunkról (www.wwf.hu ) vagy irodánknál igényelhető a 06-1-214-5554-es telefonszámon. A kitöltött aláírásgyűjtő íveket kérjük, küldjék vissza 2004. szeptember 30-ig a WWF Magyarország címére (1124, Budapest, Németvölgyi út 78/b.).
További információ:
Kiss Mónika, PR munkatárs, WWF Magyarország, tel: (1) 214-5554/115, e-mail: monika.kiss@wwf.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás