A rovat kizárólagos támogatója

A légszennyezés nemcsak megöli, de el is butítja az embereket. Minél tovább van valaki szennyezett levegőnek kitéve, annál súlyosabb a romlás.

A szennyezett levegő súlyos hatással van az intelligenciaszintre – erre jutott egy új kutatás, aminek eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban ismertették. Az eredmények szerint azok, akik szennyezett levegőt szívnak be, jellemzően rosszabbul teljesítenek nyelvi és számtani feladatokon. Annak, ha valaki hosszú távon csak szennyezett levegőhöz jut, olyan hatása lehet, mintha egy teljes év oktatás kimaradt volna az életéből.

A kutatást Kínában végezték 20 ezer fő részvételével 2010 és ’14 között, a nitrogén-dioxid és kén-dioxod szennyezést hasonlították össze a teszteken elért pontszámokkal. Az derült ki, hogy a nyelvi pontszámok romlanak le jobban, mint a számtaniak, a férfiak intelligenciaszintje pedig nagyobb mértékben romlott, mint a nőké. Minél tovább van valaki szennyezett levegőnek kitéve, annál súlyosabb a romlás. A 64 év felettiek kognitív képességeit pedig különösen károsan érinti a légyszennyezés.

Ráadásul rövid távú hatása is van a légszennyezésnek: a diákok, akik különösen szennyezett napokon tettek fontos vizsgákat, jellemzően rosszabbul teljesítettek. A kutatók szerint bár a felmérés Kínában készült, az eredmények a világ minden részére érvényesek. (Via 444.hu.)

A 70-es évek óta butulunk

A 70-es évek óta butulunk

Norvég kutatók szerint nemzedékenként hét pontos IQ-csökkenés tapasztalható.
Norvég kutatók egy nagyszabású tanulmányban kimutatták, hogy rosszabb eredmények születnek az intelligenciateszteken az 1970-es évek óta. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában bemutatott eredményeik szerint nemzedékenként átlag hét ponttal rosszabbak az eredmények, ami nyilvánvaló irányváltást jelent az 1930-as évektől tapasztalt tendenciától. Korábbi kutatások szerint az emberek a múlt század 30-as éveitől egyre intelligensebbek, James R. Flynn új-zélandi kutató amerikaiak, majd európaiak körében végzett kutatások nyomán mutatta ki, hogy az átlagos intelligencia tízévente három ponttal növekszik. A tendenciát Flynn-hatásnak nevezték el, ami az IQ-tesztek átlagos eredményében tapasztalt folyamatos növekedést mutatja. Tovább >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás