Hirdetés

Az Őrségi Nemzeti Park kezdeményezőit “barbároknak” nevező, a kisebbségi jogok figyelembevételét számon kérő, a természetvédelmi terület megalakításának ügyét pedig kisebbségi színben feltüntetni igyekvő névtelen iromány megjelenéséről számolt be Vas megye napilapja.
A híradás szerint az állítólagos röplapot az elmúlt hét végén a kilencven százalékban szlovének (vendek) lakta Apátistvánfalván és Kétvölgy központi részein szórta szét valaki; utóbb azokból már csak egyetlen példányt sikerült fellelni.
“Aki barbárt akar látni, nézzen azokra a magyarokra, akik az Őrségi Nemzeti Parkot kezdeményezték”…”Mert nem veszik figyelembe a szlovén nemzetiség jogait. Csak azért akarnak e vidéken nemzeti parkot, hogy elkergessék az őslakókat, és a vidék elnéptelenedik emiatt és a föld az övék lesz. “… “Milyen ország ez a Magyarország? Miért akarja gettóba hajtani a benne élő idegen népeket? Trianon miért nem adta Jugoszláviának a Vend vidéket?” – áll számítógépes szövegszerkesztővel készített szövegben.
– A szlovén nemzeti kisebbség tagjai elhatárolódnak a nagy nyilvánosságot kapott “röplap” tartalmától és képviselőik az érintett önkormányzatok vezetőivel közösen szerdán rendőrségi feljelentést tesznek – tájékoztatta az MTI-t kedden Ropos Márton, az Országos Szlovén Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Leszögezte: a Rába-vidéken elő szlovének és magyarok között semmiféle ellenségeskedés nincs. – Az Őrségi Nemzeti Park megnyitása körül folyó vitákba pedig nem lenne szabad a kisebbséget mint “fegyvert” felhasználni – mondta.
Az Őrségi Nemzeti Park megalakításával kapcsolatban több fórumot tartottak a Fertő Hanság Nemzeti Park szakemberei, ahol minden érintett feltehette a kérdéseit. Kiszely Károly, az Őrségi Nemzeti Park egyik helyi kezdeményezője szerint azonban nem elégséges az a tájékoztatás, amit a Rába-vidéken élő lakosság az Őrségi Nemzeti Parkkal kapcsolatban eddig kapott. Tardy János helyettes államtitkár, az Országos Természetvédelmi Hivatal vezetője az MTI munkatársának korábban úgy nyilatkozott, hogy az Őrségi Nemzeti Park megnyitására március elején sor kerül, az ezzel kapcsolatos utolsó egyeztetések most zajlanak.
2001. január 15.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás