Hirdetés
MTI

A Köcsi-tó környékének természeti értékeit bemutató tanösvényt avatott Balatonalmádiban Schildmayer Ferenc alpolgármester és Baross Gábor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geológiai felügyelője.

A tóparti város önkormányzata a környezetvédelmi tárca pályázatán nyert tízmillió forint fölhasználásával tette rendbe az erdők övezte völgyben fekvő Köcsi-tó környékét, ahol tanösvényt alakítottak ki. Az ösvényen járók megismerhetik az erdei tisztás közepén lévő agyagbányából született Köcsi-tó, a tavat övező rét és cseres-tölgyes erdő élővilágát, valamint a völgyben található, már nem termelő kőbánya által föltárt különleges földtani képződményeket.

Baross Gábor elmondta: a Balaton-felvidék hagyományos építészetében fontos szerepet betöltő vörös homokkő az északi tóparton Vörösberénytől Badacsonyörsig a talaj meghatározó eleme, s a most fölavatott természetvédelmi sétaút a második, amely földtani, bányászati jelentőségét mutatja.

A Köcsi-tó és környéke élővilágának értékei közül említésre érdemes a kékeszöld harmatkása, amelynek ez az első ismert bakonyi előfordulása, s mintegy 200 védett agárkosbor tő is tenyészik a cserjésnél.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás