Hirdetés

A XXI. századi elvárásoknak megfelelő Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kialakítása az idén megkezdődött, jövőre az átfogó reform folytatása a feladat – nyilatkozta Kóródi Mária, a tárca vezetője az MTI-nek.

A hét hónapja hivatalba lépett miniszter az elmúlt időszakot értékelve kifejtette: az összevont minisztériumban letették az alapjait annak a folyamatnak, amely lehetővé teszi a tiszta környezet kialakítását, az európai uniós támogatások fogadását és az egyablakos környezetvédelmi engedélyezési eljárás bevezetését. Az áttekinthetetlen környezetvédelmi támogatási rendszer felülvizsgálata illetve átalakítása megkezdődött, s új módszert vezettek be a közbeszerzési eljárások területén is – fűzte hozzá Kóródi Mária.
Megjegyezte, hogy az átalakításokon kívül jelentős feladatok hárultak a tárcára az augusztusi dunai árvíz és a hortobágyi tüzek miatt. A miniszter emlékezetett arra, hogy minisztersége ideje alatt két meghatározó esemény is lezajlott. Szeptember elején Johannesburgban a fenntartható fejlődés konferencián vett rész Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, októberben pedig tárgyalásokat folytatott Margot Wallström-mel, az Európai Bizottság környezetvédelmi főbiztosával.

Kóródi Mária a 2003. évről közölte: a megkezdett reformfolyamat eredményeként júliusig áll fel a jelenlegi kétszintű igazgatást felváltó háromszintű rendszer, amelyben a vízügyhöz hasonlóan a környezetvédelem is rendelkezik majd középszintű irányítással.
A jövő évi stratégiai célok közül a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése, a Balaton vízügyi kérdéseinek rendezése, valamint a települések körüli illegális szemétlerakók felszámolása élvez elsőbbséget – emelte ki a tárca vezetője.

Utalt arra, hogy a természetvédelmi szempontokat figyelembe vevő árvízvédelmi koncepció januárban kerül a kormány elé, majd megkezdődhet a konkrét tervek elkészítése, az engedélyeztetési eljárások lefolytatása. A Vásárhelyi-terv gyakorlati megvalósítása 2004-ben kezdődhet meg legkorábban.
A Balaton természetvédelmi, turisztikai és egyéb teendőinek elvégzéséről márciusig készül ütemterv, a munka az alapján rögtön megkezdődhet.

A szemétdombok felszámolására, zöldterületek bővítésére irányuló program a támogatási rendszer részévé válik jövőre, így erre a célra pályázati úton lehet majd jelentkezni.

Kóródi Mária jelezte, hogy 2003-ban egy olyan projektmenedzsment felállítását is tervezik, amely az EU-csatlakozást követően megnyíló alapokhoz nyújt személyi hátteret a források hatékony lehívásához.
A miniszter hangoztatta: minden egyes jövő évi döntés azt a célt szolgálja, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos terhek viselését egyre inkább a szennyezőkre hárítsák.
2002. december 29.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás