Hirdetés
MTI

Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás alakul még ebben az évben Kaposvár és Paks alközponttal, 165 település részvételével – közölte Szita Károly polgármester.

“Az Európai Unió által megfogalmazott direktíváknak megfelelő program 15-16 milliárd forintból valósítható meg, az ehhez szükséges 10 százalékos önerőt a Kaposvári Városgazdálkodási Rt. kisebbség tulajdonosa, a német RWE-csoport biztosítja, a költségek 90 százalékára az Európai Uniónál pályáznak” – mondta a polgármester.

“A hulladékgazdálkodási program nem csupán a hulladékgyűjtést koordinálja a térségben, hanem a komplex kezelést, azzal a másodlagos hasznosítást, valamint 3,5 milliárd forint ráfordítással a használaton kívüli telepek rekultiválását is tartalmazza” – hangsúlyozta.

Beszámolója szerint a program megvalósításával több mint 200.000 dél-dunántúli lakos kommunális hulladékának elhelyezését és újrahasznosítását oldják meg. A két regionális szilárdhulladék-lerakó fogadja majd a kommunális hulladékot, ezek egyike Kaposváron, a másik Pakson lesz.

Kedvező esetben az uniós elbírálásra még ebben a költségvetési ciklusban sor kerülhet – jegyezte meg az önkormányzat vezetője, hozzátéve: legkésőbb 2012-ig mindenképpen be kell fejezni a program megvalósítását, Magyarország ugyanis eddig kapott haladékot az EU-tól.

Tájékoztatott arról is, hogy a Dunántúlon, a Balatontól délre eső térségben négy hulladékgazdálkodási program készül, ezek közül a dél-balatoni megvalósítása ISPA-támogatással már folyamatban van, a másik három, így a Közép-Duna Vidéki-, a Mecsek-Dráva- és a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program pályázati előkészítésén most dolgoznak a szakemberek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás