Hirdetés
MTI

Megérkeztek az első igazi téli madárvendégek a Dél-Alföldre, miközben számos olyan faj egyedei is a térségben tartózkodnak még, amelynek már el kellett volna vonulniuk.

A tél közeledtét jelzi a récefélék közül a kis bukó és a kerceréce, mindkettő mélyen a víz alá bukva szerzi meg táplálékát, a kis halakat és a puhatestűeket – mondta Kókai Károly a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szegedi szakembere. A téli vendég ragadozókat jelenleg a nádasoknál és a füves pusztákon vadászgató, könnyed röptű, kékes színű rétihéja és az énekes madarakat is elkapó, villámgyors kis sólyom képviseli. Az énekesek közül is van korai érkező: a nagy őrgébics a telefonvezetékeken és egyéb, szintén jó kilátást biztosító leshelyein figyelhető meg. A folyók hullámtéri erdeiben pedig 50-100-as csapatokat alkotnak a fenyőpintyek.

Az október változatos időjárása befolyásolja a madárvonulást is, a zömében enyhe idő maradásra csábított jó néhány fajt. Ritkaságnak számít ilyenkor például a szegedi Fertő-tavon az északi búvár, amely igazi halászmadár. A madarászokat meglepte ugyanott 20 kis kárókatona megjelenése, ezek a madarak ugyanis Magyarországon inkább csak a Hortobágyon fészkelnek. A megjelenési időponttól függetlenül is ritkaságszámba megy a kis sárszalonka jelenléte az ország déli részén: ez a rejtett életmódú faj az északi tajga és tundraövezet fészkelője. A minap a Csanádi puszták tocsogóiból 15 példányt láttak felrepülni. A szakemberek szerint ugyancsak ritkaság a szegedi Fertő-tavon a sarki partfutó felbukkanása: a Jeges-tenger szigeteinek fészkelőjéből egy példányt láttak.
A fenyérfutó jelenléte azért lepte meg a madarászokat, mert túl azon, hogy kis számban szokott előfordulni, általában már szeptemberben elvonul. Az északi tundrák fészkelő énekesmadara, a rozsdástorkú pityer a füves pusztákon átlagos őszi napon alkalmi előfordulónak számít, ezért különösen figyelemre méltó 100 apró énekes egyidejű jelenléte a Csanádi pusztákon. Ugyanott további három olyan faj is meglepetést keltett feltűnésével, amely a hegyvidéki erdős részeken költ: a hegyi billegető, a léprigó és a fenyvescinege. Magyarországon októberben csak igen ritkán látható fajok is megörvendeztették a napokban a madarászokat a Dél-Alföldön. A kis kócsag, a vörös gém, a tövisszúró gébics, a kormos szerkő és a küszvágó csér a szegedi Fertőn, a kígyászölyv a Csanádi pusztákon került a megfigyelők szeme elé. Néhány késlekedő füsti fecske októberi előfordulása nem sorolható a ritkaságok közé, ám száz apró légyvadász kitartása a szegedi Fertő tavon már figyelemre érdemes.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás