Hirdetés
APA/MTI

A temelíni atomerőmű egyes blokkja tavaly 109 napig nem üzemelt, ebből 16 napig terven kívül. Az erőmű kettes blokkja 81 napot állt, ebből 21 napot terven kívül. Mindez 4,55 milliárd (149 millió euró) koronával csapolta meg a CEZ energiaszolgáltató konszern bevételét.

A terven kívüli üzemszünetek ezen belül 0,88 milliárd koronával (28,8 millió euró) vetették vissza a bevételt. 2004 első három negyedévében a CEZ 73 milliárd korona bevételre tett szert.

A leállások nem feltétlenül okoznak bevétel-kiesést az energiaszolgáltatónak, hiszen a terv szerinti leállásokkor a cég más erőművei biztosítják a kieső áramtermelési kapacitást. Temelín azonban sokkal olcsóbban állítja elő az áramot, mint a konszern bármelyik másik erőműve.

A leállások ellenére a CEZ rekord nyereségre számít a 2004-es évben. Az első háromnegyed évben tízmilliárd korona körüli adózott eredményt ért el a konszern (327,8 millió euró) és a negyedik negyedév is nyereséggel zárt. A nyereség egy részét osztalék fizetésre fordítják.

A CEZ részvénye komoly árfolyamnyereségre tett szert a prágai tőzsdén. Míg két évvel ezelőtt 90 korona (2,95 euró) körüli árfolyamon mozgott, addig mára 350 korona (11,47 euró) közelében jegyzik. A CEZ 66 százalékban állami tulajdonban van.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás