Hirdetés

Berlin és és Róma közösen próbál megoldást találni a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekre – jelentette be Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az unió legnagyobb ipari termeléssel rendelkező államai közé tartozó országok vezetői szeretnék elkerülni, hogy az új uniós környezetvédelmi előírások túlzott terheket rójanak országuk iparára. A két ország közös bizottságot állít fel, melynek feladata a kormányok álláspontjainak összehangolása lesz.

A római kormány becslései szerint a korábban bejelentett környezetvédelmi célok megvalósítása évi 25 milliárd euróba kerülne. Az Európai Tanács októberi ülésén éppen ezért Berlusconi azzal fenyegetett, hogy megvétózza az EU tervezett környezetvédelmi célkitűzéseit, mely szerint 2020-ra az 1990-es szinthez képest a tagországoknak 20 százalékkal kell mérsékelniük szennyezőgáz-kibocsátásukat, 20 százalékot kell elérni a megújítható energiaforrások felhasználásában és 20 százalékot az energiafogyasztás csökkentésében.

A trieszti megbeszélést követően a korábban a „háromszor húszas” célkitűzések mellett határozottan kiálló Merkel is óvatosabban fogalmazott. A német kancellár szerint az eredeti célok megmaradtak, ugyanakkor a pénzügyi válság miatt a tagországoknak újból végig kell gondolni, hogyan lehetne teljesíteni azokat, anélkül, hogy túlságosan nagy terhet rónának a gazdaságra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás