Hirdetés
greenfo/mti

A szűkös anyagi lehetőségek miatt egyelőre csak strandolásra használják a termálvizet a romániai Szatmár megyében, pedig a meleg víz fűtésre is alkalmas lenne.

Szatmár megyében az 1970-es években bukkantak rá a termálforrások zömére. A próbafúrások azt követően kezdődtek, hogy több, határ melletti magyarországi településen kőolajat találtak. A határ másik oldalán olaj helyett azonban mindenütt termálvízre leltek.

A Szatmár megyei önkormányzat nemrég néhány próbafúrást végeztetett, hogy felmérje a térségben lévő termálvíztartalékokat. A szakértők által készített tanulmány szerint átlagosan 700 méter mélyen van az a használható melegvíz-készlet, amelynek hozzávetőleg 40 Celsius-fokos a hőmérséklete. A fúrások során azonban hét olyan forrásra is bukkantak, amelyek csupán 80 méterrel vannak a talajfelszín alatt.

Szatmárnémetiben (Satu Mare), Nagykárolyban és Tasnádon egyelőre csak a termálstrandok medencéinek feltöltésére használják a termálvizet – erre épül a régió turizmusa is. Falvakban szintén találni termálfürdőket, például Ákoson és Krasznamihályfalván. Befektető hiányában a Szatmár megyei elöljárók nem tudnak mit kezdeni a föld alatt található “forró arannyal”. Szatmárnémetiben jelenleg két cég is érdeklődik a termálvíz hasznosítása iránt. Az egyik strandot, a másik aquaparkot létesítene. 

Nagy Szabolcs, a megyei tanács szóvivője ugyanakkor arról számolt be, hogy a termálvíz iránt a közelmúltban a kínai kormány képviselői is érdeklődtek, akik a helyszínen szemlélték meg a felszín alatti kutatásokról készült jelentéseket. Szatmárnémeti északi részén például 1200 méter mélységben 70-80 fokos vizet találtak, és becslések szerint pár száz méterrel lejjebb még forróbb vízerek vannak. A helyi szakemberek hamarosan magyarországi kollégáikkal közös pályázat révén próbálják meg hasznosítani a régióban fellelhető alternatív energiaforrásokat.

Szatmárnémetinél jobban áll Nagyvárad. A bihari megyeszékhely egyike annak az öt romániai városnak, amely támogatásban részesülhet a román környezetvédelmi minisztériumtól a fűtéshálózat korszerűsítésére. Ilie Bolojan polgármester szerint ennek révén a város áttérhet a termálvizes fűtésre az eddig a hőerőmű által szolgáltatott hőenergiáról.

Nagyváradon néhány lakótelepi házat már most is termálvízzel fűtenek: Észak-Őssi negyedben kétezernél is több azoknak a lakásoknak a száma, amelyek tulajdonosai a környezetkímélő technológiának köszönhetően jóval kevesebbet fizetnek a fűtésért, mint a város többi részén lakók. A fűtéshez használt vizet az őssi strandról vezették be a lakásokba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás