Hirdetés

A csomagolóanyagokra kivetett termékdíjak inflációt meghaladó mértékű emelését tervezi januártól a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM).

A drágítás pontos mértéke azonban egyelőre még kérdéses, tudta meg a Világgazdaság. Az erre vonatkozó tervezetet a tárca szakértői egy hónapon belül elkészítik, majd ezt követően a pénzügyi és a gazdasági tárcával is egyeztetni kell a tervekről – közölte Erdei György, a KVM környezetvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A tervezett emelés január 1-jén, az április végén elfogadott, csomagolási hulladékokról szóló kormányrendelettel egy időben lépne életbe. A cél: a csomagolt termékeket kibocsátó cégek legyenek érdekeltek abban, hogy januártól a termékdíj megfizetése helyett fokozatosan áttérjenek a csomagolási rendeletben bevezetendő licencdíjas megoldásra.

A hatályos szabályozás értelmében a Magyarországon működő vállalkozások termékdíjat kötelesek fizetni az általuk kibocsátott csomagolási anyagok után, amiből a költségvetés elvileg ennek ártalmatlanítását finanszírozhatja. Ugyanakkor az új csomagolási rendelet megteremti annak a feltételeit, hogy a vállalkozások a termékdíj megfizetése helyett licencdíjas rendszerre térhessenek át. Így 2005-ig teljesíteni lehet az EU elvárását, hogy a csomagolási hulladékok legalább 50 százalékát újrahasznosítsák. Ma ez az arány 35-38 százalék.

A licencdíjat a cégek nem a központi költségvetésnek, hanem egy a piaci szereplők által létrehozandó közhasznú szervezetnek fizetnék. Ez a befolyó licencdíjból átvállalná a szelektív hulladékgyűjtést végző önkormányzatok többletköltségeit, s finanszírozná a hasznosítást. Elsősorban a lakosság körében kell erősíteni, az ipari és kereskedelmi hulladék nagy részét ugyanis már ma is újrahasznosítják.

A rendszer előnye, hogy a befizetések mértékét közvetlenül a piaci költségek szabnák meg. Ám a piaci szereplők csak akkor fogják az új megoldást választani, ha az nem lesz drágább a termékdíjnál. Ezért indokoltnak tűnik, hogy januártól érezhetően megemeljék a termékdíjakat – fejtette ki lapunknak Viszkei György, a koordináló szervezet feladatainak betöltésére pályázó eddigi egyetlen jelölt, a legnagyobb piaci szereplők által létrehozott Öko-Pannon Kht. ügyvezetője. Az, hogy mennyi pénz folyik be végül a licencdíjból, elsősorban attól függ, a csomagolt termékeket kibocsátó cégek közül hány választja az új rendszert.

A kht.-t megalapító, illetve a csatlakozási szándékát jelző mintegy 40 vállalat jelenleg a csomagolóanyagok kibocsátásának hozzávetőleg 25 százalékát fedi le. Ha ez az arány eléri a 40-50 százalékot, a kht. 2,5-3 milliárd forintot fordíthat szelektív hulladékgyűjtésre. Erre jó példa egyébként Ausztria, ahol az ugyanerre a célra létrehozott szervezet több mint tízezer céggel áll már szerződéses kapcsolatban – mondta Viszkei.
***********************************************-
Az Öko-Pannon Kht. néhány tagvállalata
BAT Pécsi Dohánygyár Kft.
Coca-Cola Magyarország Kft.
Danone Tejtermékgyártó és Forgalmazó Kft.
Dreher Sörgyárak Rt.
Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Rt. (Pepsi-Cola)
Győri Keksz Kft.
Henkel Magyarország Kft.
Procter and Gamble Magyarország Kft.
Tetra Pak Hungária Rt.
Unilever Magyarország Kft.
Forrás:vilaggazdasag.hu
2002.07.02.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás