Hirdetés

Jelenleg mintegy 100 tanösvény, 36 múzeum és 24 látogatóközpont szolgálja a természeti értékek megismertetését. A 2009-ig szóló fejlesztési programok részeként a tíz nemzeti parkban további 47 tanösvény, illetve 35 látogató- és oktatóközpont létesül. A nemzetközi pályázatokon elnyert 8,6 milliárd forintból több nemzeti parkban kezdődhetnek meg a régóta tervezett fejlesztési programok.

Természetvédelemre az idén 14 milliárd forint áll rendelkezésére, ami 6 milliárd forinttal haladja meg a tavaly erre a célra jutó ráfordításokat – derül ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményéből. A Kiskunsági Nemzeti Parkban létesített “Kékmoszat” elnevezésű tanösvényt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át tegnap az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából.
A közlemény szerint a természetvédelemre költhető források bővülése hozzájárul olyan “valódi nemzeti parkok” létrehozásához, amelyek nem csak a természeti értékek megőrzésére képesek, de színvonalasabb szolgáltatásokat is adnak az oda látogatóknak. Természetvédelmi fejlesztési programok keretében 47 tanösvény és 35 látogató- és oktatóközpont létesül 2009-ig. Jelenleg mintegy 100 tanösvény, 36 múzeum és 24 látogatóközpont szolgálja a természeti értékek megismertetését az ország 10 nemzeti parkjában.
A közlemény emlékeztet arra, hogy a nemzeti parkok januártól már nem foglalkoznak hatósági ügyintézéssel. Tevékenységüket az értékek védelmére, bemutatására, a rájuk bízott vagyon kezelésére, a fenntartható gazdálkodásra, a szolgáltató jellegre összpontosíthatják. Egyre nagyobb szerepet játszik munkájukban, hogy a gazdálkodókat megismertessék a fenntartható és biogazdálkodás előnyeivel, így a vidékfejlesztésben is jelentős szerepet vállalnak.

Kapcsolódó anyagok:

Átadták a Kékmoszat tanösvényt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás