Hirdetés

A természetvédelemben még legfeljebb 40 milliárd forint értékben léteznek olyan fejlesztési projektötletek, amelyeket érdemes megvalósítani – mondta Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára Budapesten.

Ennél több forrást nemzeti parki fejlesztésekre a közeljövőben nem igen lehet fordítani, hiszen a szükséges látogatóközpontok, bemutatóhelyek száma, valamint az élőhely-rehabilitációs lehetőségek végesek. A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy a nemzeti park igazgatóságok 2002-2006-ig évente átlagosan 4,5 milliárd forinttal gazdálkodtak, amelyet körülbelül ugyanennyi európai uniós, illetve világbanki fejlesztési pénz egészített ki.
A 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszakban várhatóan bővülnek a természetvédelemre fordítható EU-források, amelyeket a projektötletek pályázati formába öntését követően le lehet majd hívni – tette hozzá Haraszthy László. Az aktuális természetvédelmi projektek között említette az elkövetkező hónapokban megnyíló hortobágyi látogatóközpontot és a Fertőújlak melletti mexikópusztai látogatóközpontot. Ilyen létesítmény épül Kőszegen is, ezt majd szeptembertől lehet az érdeklődőknek felkeresni.

Haraszthy László beszámolt arról, hogy a tavalyi fejlesztések közül a legnagyobbnak az aggteleki Baradla-barlang látogatható szakaszának felújítása tekinthető, ezen kívül Csopakon és Felsőtárkányon is nyíltak látogatóközpontok. A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek is köszönhetően folyamatosan élénkül a nemzeti parkokba irányuló ökoturizmus. Amíg 2002-ben csupán 600 ezren látogattak el legalább a 10 nemzeti park egyikébe, addig tavaly már 950 ezer érdeklődő volt. Ebben a számban nincsenek benne azok, akik külön szervezésben keresnek pihenést a nemzeti parkok területén.

Ezzel a körrel együtt becslések szerint 2 millióan fordulhatnak meg a legszigorúbb természeti oltalom alatt álló területeken. A leglátogatottabb a Balatonfelvidéki Nemzeti Park, ahol a regisztrált látogatók száma elérte 2005-ben a 270 ezret. Az Aggteleki Nemzeti Parkra 170 ezren voltak kíváncsiak. Haraszthy László felhívta a figyelmet, hogy miközben az érdeklődés további fokozása cél, a látogatók számának emelkedését tekintve a “természetet még nem terhelő növekedési ütem” a kívánatos.

Kapcsolódó anyagok:

Európai Nemzeti Parkok Napja

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás