Hirdetés

Amerikai és nigériai természetvédő csoportok azzal vádolnak egy nigériai állatkertet, hogy négy, az afrikai vadonban befogott gorillát csempésztek egy malajziai állatkert számára, láthatólag egy virágzó illegális kereskedelem részeként. Az Abujában épülő, még befejezetlen állatkert három nőstény és egy hím gorillát küldött a Kuala Lumpur-i Taiping Állatkertnek – mondta Shirley McGreal, az amerikai székhelyű Nemzetközi Főemlősvédelmi Egyesület (International Primate Protection League) elnök asszonya.

Az állatokat valószínűleg a South African Airways légitársaság szállította január közepén Johannesburgon, Dél-Afrika kereskedelmi fővárosán keresztül. A szállításban résztvevő közvetítők hamis dokumentumokat használtak, amelyek szerint a gorillák a nigériai állatkertben születtek, pedig Afrikában nincs fogságban való szaporítási program gorillák számára- mondta McGreal. A természetvédők szerint az állatokat a Nigériával szomszédos Kamerunban fogták illegálisan. Az állatokkal való kereskedést szabályozó nemzetközi egyezmény (CITES) tiltja a veszélyeztetett állatok, köztük a gorillák olyan egyedeivel való kereskedést, amelyeknek nincs pontosan meghatározva a származása.

A Taiping Állatkert tisztviselői levelet küldtek a Főemlősvédelmi Egyesületnek, amely szerint a gorillák egy csere során kerültek a maláj állatkertbe, s az utóbbi cserébe más ritka állatokat ígért a nigériai intézménynek.
Ugandában, Ruandában, kongóban, Kamerunban és Nigériában, ahol a gorillák megmaradt állományait az erdőirtás és a vadászat fenyegeti, hivatalosan tilos a főemlősök vadászata és befogása. Nigériában 200-250-re becsülik a Kamerunnal szomszédos hegyekben megmaradt gorillák számát; ezt a populációt gondosan monitorozzák a szakértők. „Nagyon aggaszt minket a gorillák eredete”- áll a Taiping Állatkert levelében.

A Nigériai Természetvédelmi Alapítvány (Nigerian Conservation Foundation) névtelenül nyilatkozó tagjai figyelmeztetnek, hogy állatkereskedők ügyes taktikákkal próbálnak veszélyeztetett állatokat eladni ázsiai és közép-keleti állatkerteknek dollármilliókért. McGreal szerint az ázsiai orángutánok fogyatkozása miatt növekedtek az állatkertek igényei az afrikai gorillák iránt.

A Főemlősvédelmi Egyesület bemutatott egy nigériai cég által írt levelet, amely négy gorillabébit ajánl fel megvételre egyenként 400 000 dollárért, továbbá négy mandrillbébit fejenként 125 000 dolláros, és négy csimpánzkölyköt egyenként 50 000 dolláros áron.
A gorrillacsapatok elszántan védik kicsinyeiket, így a felnőtt állatokat a csempészek lemészárolják, hogy hozzájuthassanak a kicsikhez.
Forrás: Forest Conservation Portal ,
Yahoo News
2002.04.29.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás