Hirdetés

A csomagolóanyagokat gyártó magyarországi Tetra Pak Hungária Rt. beruházásain belül egyre nagyobb hányadot szán környezetvédelmi fejlesztésekre. A cég tavalyi beruházásain belül 30 százalékot tettek ki a környezetvédelmi fejlesztések, amelyek 2000-ben még 18 százalékot, 1999-ben pedig 11 százalékot képviseltek. – A környezetvédelmi beruházások főleg hulladékgazdálkodási, szennyvízkezelési és levegőtisztaság-védelmi célokat szolgálnak közölte Baka Éva, a vállalat környezetvédelmi vezetője, egyben a cég kezdeményezésére létrehozott Tetra Alapítvány titkára

A beruházásra vonatkozóan abszolút számokat, illetve forgalmi adatokat nem közölt, azt azonban elmondta, hogy a 2000-ben legyártott 1,25 milliárd dobozos termelést tavaly 150 millió dobozzal növelték, s az idén is 10 százalékos bővülés a cél. A környezetvédelmi vezető ismertette: februárban indították el az utóbbi 10 év legnagyobb beruházásának számító új nyomdagépsort, amelyre 4 milliárd forintot költöttek.

A Tetra Pak magyarországi termelésében 2000-ben még 50-50 százalékos volt a külföldi és a belföldi értékesítés aránya. Mára az arány 65-35 százalékra változott az export javára, a növekvő termeléssel párhuzamosan. A kivitel főleg Oroszország és Lengyelország felé nőtt, de jelentős exportpiacot nyert a cég Szlovákiában is, ahol a svéd anyavállalat 2000-ben bezáratta ottani gyáregységét.

Baka Éva szólt arról, hogy a környezetvédelmi ráfordításokon kívül cégük 2000-ben létrehozott egy olyan alapítványt is, amely elsősorban erdőgazdálkodási és hulladékgazdálkodási fejlesztésekhez nyújt anyagi támogatást.
– A cég eddig 30 millió forinttal támogatta az alapítványt, az idén 10 millió forintot juttatnak számára – közölte a környezetvédelmi vezető. A Tetra Pak pályázatot írt ki az önkormányzatok számára egy környezetvédelmi program elkészítésére, valamint egy gyermekeknek szóló oktató CD kifejlesztésére – közölte Baka Éva. Hozzáfűzte: a 2-2 millió forint vissza nem térítendő támogatás elnyerésére szóló pályázatok leadási határideje március 27.

2002. március 19.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás