Hirdetés

A szennyezők társadalmából az egészséges élet társadalmává kell válnunk!

A tiszta levegőhöz való jog emberi jogként is értelmezhető, hiszen a tagállamok és az Európai Unió feladata legalább az ember alapvető létfeltételeinek (tiszta víz és levegő) biztosítása – jelentette ki Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselő írásos hozzászólásában, amelyet Holger Krahmer német liberális képviselő jelentéséhez („Tisztább levegőt Európának elnevezésű programról”) nyújtott be. Az Európai Parlament december 11-én, kedden szavaz Strasbourgban a Tanács által elfogadott közös álláspontról, a környezeti levegő minőségéről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvről.

– Ötven-száz éve az ipari társadalom jelképe a füstölgő gyárkémény volt. Mára megváltozott az értékrendünk, és szavakban legalábbis becsüljük a tiszta és természetes életformát. Sajnos, városaink levegője csak részben igazolja vissza ezt. A nehézipar összeomlásával, vagy harmadik világba telepítésével az ipari eredetű szennyezés csökkent, de a motorizáció sokszorosára növekedett.

A tízmilliós Magyarországon húszöt éve egymillió autó volt, most háromszor annyi, s ebből közel egy millió Budapest levegőjét szennyezi, ennek összes katasztrofális egészségügyi következményével együtt. Többszörösére nőtt a tüdőrákos, és kilencszeresére az asztmás megbetegedések száma. A forgalmas utak mellett élő kisgyerekek lényegében folyamatos kockázatnak vannak kitéve. Az is kiderült, hogy a dízelüzemű autókból származó mikrorészecske-szennyezések különösen veszélyesek az emberi egészségre. Európa szégyene, hogy e tekintetben az EU-ban lazábbak a normák, mint az Egyesült Államokban.

– Nem csak beszélni kellene, hanem végre cselekedni is. Határozott eszközökkel korlátozni az autóforgalmat az emberek lakta településeken, az üzemben maradó gépjárművekre pedig az eddiginél sokkal szigorúbb kibocsátási szabályokat kell alkotni. A szennyezők társadalmából az egészséges élet társadalmává kell válnunk!

Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás