Hirdetés
CNN

Egy új körkörösen működő halász horog több ezer fokozottan védett teknős életét mentheti meg. Évente nagyon sok teknős életét oltja ki, hogy véletlenül beleakadnak a halászok horgaiba és hálóiba – állítja a Világ Természetvédelmi Alap, a WWF.

A WWF kutatási eredményei szerint, amelyet az amerikai Óceán és Atmoszféra Kutató Intézettel együtt végzett, kiderült, hogy az Atlanti –óceánban az új technológiával kifejlesztett horog körülbelül 90 százalékkal csökkentheti a teknősáldozatok számát. Az új horog, melynek neve cirkuláló és alakjában igen hasonlít a G betűre, nem akad bele az óceánban vándorló állatokba, és ha mégis, akkor is nagyon könnyen kiakasztható az állat páncéljából. A korábban alkalmazott J betűre hasonlító horog ezzel szemben életveszélyes sérüléseket okozott az állatoknak.


Fotó: WWF
Fotó: WWF
A WWF szerint az új típusú horog, az alakjától függetlenül, most is nagyon hatékony a kardhalak elejtésére. A J-horog ha az állat lenyelte belső vérzéseket okozott, vagy egyszerűen megfojtotta a teknősöket. Ez a pusztulás azonban rendkívül sok teknőst veszélyeztetett, a természetvédők szerint az állatokat fokozottan veszélyeztették a halászok. Évente körülbelül 200 ezer védett hosszúfejű teknőst és 50 ezer fokozottan védett simahátú teknős pusztulását okozza a kereskedelmi halászat. A WWF az új típusú horgot először Ecuadorban próbálja ki, ugyanis ebben a térségben fordul elő a legtöbb teknős, illetve itt a legdinamikusabb a halászat. A z állatok vándorlási útvonalait évente csaknem 15 ezer halászhajó keresztezi.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás