Hirdetés

Egy tanulmány szerint teljesen valótlanok a különböző ökoszisztémák biológiai változatosságáról szóló becslések. Az ismeretlen fajok számát ugyanis lehetetlen megállapítani, és a már felfedezett fajok számát sem tudjuk pontosan, mivel a kutatók többsége meglehetősen egyéni módon értelmezi az élőlények rendszertanát.

A kutatók úgy mérik fel egy terület biológiai változatosságát, hogy összeszámolják az ott élő, már ismert fajokat, majd a összeget megszorozzák egy adott számmal, hogy az ismeretlen fajokat is számításba vegyék. Ez a módszer nem ad valósághű adatokat, hiszen az ismeretlen fajok számát nem ilyen egyszerű megállapítani. Emellett az is gondot okoz, hogy néhány tudós egy faj két hasonló példányát két különböző fajba sorolja be, míg mások egy fajnak tartják azokat. A valótlan nevek eltávolítása valószínűleg évtizedeket fog igénybe venni.
John Alroy, a Santa Barbara-i Kalifornia Egyetem munkatársa megpróbálta kiszámítani a hiba mértékét, azért kielemezte az elmúlt 65 millió évben Észak-Amerikában élt emlősök kövületeiről szóló információkat. Ez az élőlénycsoport elég nagy, és már sokat tanulmányozták, ezért Alroy szerint megfelelő modell lehet a jelenlegi fajok megszámlálásához.
A múltbéli trendek alapján a tudós először azt gondolta, hogy a következő években a fajok nevének 5-10 százalékát kell majd érvényteleníteni, de végül sokkal nagyobb számot, 24-31 százalékot kapott eredményül. Ez alapján kiszámolta, hogy a modern fajok esetében milyen arányban szerepelnek valótlan nevek a biológiai változatossági becsléseket: körülbelül 32-44 százalékot kapott. Alroy megállapította, hogy az egész bolygó biológiai változatosságával kapcsolatos számításokban ez viszonylag kis hibának számít, hiszen ebben az ismeretlen fajok miatti hárommal szorozzák meg az összes faj számát.
A tudós elmondta, hogy ahányféleképpen csoportosította az adatokat, annyiféle mintát kapott a hibákra. Eredményei ugyancsak többféle fogadtatásban részesültek: egyesek szóhoz sem tudtak jutni, míg mások jelentéktelen tényezőnek tartották a hibát.
Forrás:jövőnéző

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás