Hirdetés
Dow Jones - London

Hónapokig tartó birkózás után a brit ipar, s elsősorban is az áramtermelők részére a londoni kormány emelte a kibocsátási “kvótákat”, amelyek az ipar tagjainak januártól jár majd.

Az emelés a kibocsátás becsült mennyiségére a korábbi tervhez képest 7,6 százalékos, az engedélyezett teljes kibocsátásra viszont 3 százalék az emelés, így érve el az évi 756 millió tonnát.

A sajtó szerint politikai harc kezdődött a kiotói vállalásokkal kapcsolatban, amelyben a ratifikálás csak a kezdőlépést jelenti. A neheze most jön: megosztani a felelősséget a vállalatok és nem utolsó sorban a kibocsátást részben “előidéző” lakosság között. És a feladata évről-évre nehezebb lesz.

Most az iparra szólnak a kvóták, de valószínű, hogy idővel a lakosság is célszámokat kap, hiszen kályhákkal fűt és gépkocsival közlekedik.

Az EU kiotói vállalása ugyanis eddig nem teljesült 2002-re a kibocsátás 4,8 százalékos mérséklése helyett 2,9 százalékot ért el 1990-hez képest és 2012-re 8 százalékot kell teljesítenie.

Ezen belül a brit vállalás kiemelkedően nagy: 2010-re 20 CO2-csökkentés, majd 2050-re 60 százalékos.

A brit ipar, s elsősorban az áramtermelők már most lázadoznak, hogy a kormányzat túl sokat követel tőlük. Mert szerintük egyszerre két hibát is elkövetett: alábecsülte az elkövetkezendő évek többletigényét áramból, illetve túlbecsülte, mennyi energia jön majd a megújítható forrásokból. A dolognak egy a vége: a brit ipar biztosan többet bocsát ki majd szennyező gázokból, mint a kormányzata elképzelt.

Ha a kormányzat tartja magát az iparra vonatkozó kibocsátási kvótákhoz, akkor az áram árának emelése válik szükségessé és ennek egyebek között a brit ipar versenyképességének romlása lesz az eredménye.

Egyes vélemények szerint most majd más uniós tagországok is Brüsszelbe mennek, hogy mérsékelhessék a kibocsátás csökkentésére vonatkozó korábbi vállalásukat, azzal együtt, hogy annak idején London úgy terjesztette elő a magáét, hogy esetleg később felülvizsgálja azt. Az EU bizottsága egyelőre még nem tudta áttekinteni a britek módosítását, így véleményt sem formálhatott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás