Hirdetés

Több mint 250.000 régi, használaton kívüli hűtőszekrénytől mentesítette eddig a környezetet a készülékek szakszerű szétbontásával az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. törökszentmiklósi megsemmisítő üzeme, ahol 1998 elejétől bontanak hűtőszekrényeket a Környezetvédelmi Minisztériummal elsőként három évre kötött, majd 2001. december 31-ig meghosszabbított megállapodás alapján.
Az ország egyetlen hűtőszekrény-bontójának kapacitása évi 70.000 felesleges készülék megsemmisítését teszi lehetővé.
Horváth István környezetvédelmi vezető elmondta: az évről-évre kitűzött cél, a teljes kapacitás lekötése az idén is teljesíthető.
Eddig 2001-ben 55.000 hűtőt vásároltak fel, tehát a terv időarányosan teljesített, és nincs akadálya a még hiányzó 15.000 darab szétbontásának. A megsemmisítő üzemnek országszerte közel 50, erre szakosodott beszállítója van, amelyek a kereskedelmi cseréktől az alkalmi vételekig terjedően gyűjtik be a készülékeket. Jelenleg mindössze 20.000 hűtő kerül a gyárba a kereskedelemből a vásárlási akcióknál meghirdetett cserék folytán.
Horváth István szerint az lenne kívánatos, ha a hűtők mindegyike a kereskedelemből minőségi cserét követően kerülne a bontóüzembe, mert így garantálható a biztonságos megsemmisítés.
A törökszentmiklósi bontót 87 millió forintos beruházással hozták létre, a pénz kétharmadát a svéd tulajdonú Electrolux Lehel cég, egyharmadát a központi költségvetés biztosította.
A 20 embert foglalkoztató üzemben hűtőszekrényeket teljesen szétbontják. A készülékek alkotórészeinek 70 százalékát újra hasznosítják, a maradékot pedig – köztük a környezetre legkárosabb hűtőfolyadékot – veszélyes hulladékként ártalmatlanítják.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás