Hirdetés

Növelték a Balatonból másodpercenként leeresztett víz mennyiségét – közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

“A Kapos apadó árhulláma és a Sió-csatorna mindkét partjára telepített szivattyúk lehetővé teszik, hogy a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság növelje a balatoni vízeresztés mértékét” – tudatta közleményben Csonki István igazgató. Tájékoztatása szerint a Balaton vízállása hétfőn 113 centiméter. Ez három centiméterrel magasabb a vízjogi szabályozás szerinti megengedett mértéknél, ezért az eddigi 35 köbméterről fokozatosan 40 köbméterre növelik a másodpercenkénti leeresztett víz mennyiségét. Az igazgató ismertetetése szerint a Sió-zsilip áteresztőképessége akár 55 köbmétert is eléri teszi másodpercenként, ez napi négy millió köbméter. Ám a teljes zsilipnyitásra csak azt követően kerülhet sor, ha levonul a Sió-csatornába ömlő Kapos folyón ezekben a napokban tapasztalható árhullám.
A Balatonból öt év után először az idén engednek le vizet. Először szeptember elején nyitották meg a Sió-zsilipet, s azóta, a tó magas vízszintje miatt, még kétszer nyitották meg a zsilipet, legutóbb december elején. A tó magas vízszintje miatt a Balaton déli partján legalacsonyabban fekvő Balatonfenyvesen mintegy száz ingatlant, többségében nyaralót veszélyeztet a belvíz, több utcában a csapadékvíz-elvezető árkok teljesen telítettek.

Két centimétert apadt a Velencei-tó vízszintje az egy hete tartó vízleeresztés és a tóba torkolló Császárvíz elvezetésének eredményeként, elérte a 170 centimétert. A tó történetében először fordult elő, hogy teljesen felnyitották a zsiliptáblákat és maximálisra növelték a vízeresztés mértékét, másodpercenként három köbméternyi vizet engedve le a tóból. A vízleeresztést az tette szükségessé, hogy a nagy mennyiségű csapadék, valamint a vízgyűjtőről érkező folyamatos víz-utánpótlás miatt december 27-e óta folyamatosan emelkedett a tó vízszintje és az akkori 163 centiméterről a hét végére 172 centiméterre duzzadt. Ennek következtében mintegy egy kilométeres szakaszon víz alá kerültek az önkormányzati kezelésű partvédőművek, Gárdonyban pedig megteltek a csapadékvíz-elvezető csatornák. A vízleeresztést mindaddig folytatják, amíg be nem fagy a tó vízfelületének 80 százaléka.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás