Hirdetés

A jövő héten megkezdődik a Környezetvédelmi Minisztériumban a közcélú feladatok végrehajtására kiírt pályázatok elbírálása. A tárca szerződést kötött a Magyar Államkincstárral, agy az idén már a kincstár ellenőrzi a pályázók pénzügyi forrásainak meglétét, illetve teljesíti a kifizetéseket – mondta a Világgazdaságnak Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter.

– Mennyit fordít az idén a tárca a közcélú pályázatokra?

– Mintegy 3,9 milliárd forintot. A környezetvédelmi alap célelőirányzat (KAC) teljes kerete 29,4 milliárd forint, ami nem akkora összeg, amely elegendő lenne minden jogos támogatási igény kielégítésére. A keret megosztása ezért mindig erős mérlegelés kérdése. Törekszünk az arányosságra, de azt mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy a szennyvíztisztítás és -kezelés, a hulladékgazdálkodás, illetve a levegőtisztaság megőrzésének területén olyan feladataink vannak, amelyek nagyon költséges beruházásokat igényelnek.

– A közcélú feladatok támogatásánál melyek a prioritások?

– Ebben az évben nyolc pályázati célt jelöltünk meg. A környezetvédelmi és természetvédelmi feladatok mellett kiemelten kezeljük az oktatási, nevelési, ismeretterjesztési célok támogatását. Ugyancsak fontosnak tartjuk a médiatámogatási rendszerünket. A korábbi gyakorlattól eltérően arra törekszünk, hogy inkább több, kisebb összegű támogatást adjunk. Egy százmilliós nagyságrendű igény – még ha szervesen kapcsolódik is célkitűzéseinkhez, illetve a pályázati kiíráshoz – a tárca költségvetésébe nem fér bele.

– A zöldszervezetek részéről évről évre meglehetősen sok kritika éri a tárcát.

– Ami a környezetvédelmi, természetvédelmi szervezetek és mozgalmak támogatását illeti, szerintem nagy előrelépést tettünk. Míg 1997-ben 175 millió forint volt a támogatás – ami akkor a közcélú feladatokra fordítható összeg 5 százalékát jelentette -, az idén már 389,6 millió forint a megpályázható pénz, tehát a támogatási keret 10 százalékát a zöldszervezetek kapják. Természetesen vannak igények, amelyek ezt még növelni kívánnák, de én úgy gondolom, hogy ezt már csak a többiek rovására lehetne megtenni. A jelenlegi arányt a magam részéről tarthatónak ítélem. Inkább a támogatási keret elosztásának belső arányaiban látok gondokat. Az egy-egy településhez kötődő, de ott nagyon hasznos munkát végző helyi szervezetek gyakran háttérbe szorulnak a nagyobb érdekérvényesítő képességgel rendelkező zöldszervezetek mögött. Megfontolandónak tárlom viszont azt a kérést, hogy biztosítsunk működési támogatást a szervezeteknek, de ez ebbe a pályázati rendszerbe nem illeszthető bele.

– Tervezi-e a tárca a közcélú pályázatok keretének növeléséi?

– Erre feltétlenül szükség van, ha azt akarjuk, hogy a támogatási rendszer működjön. Dolgozunk azon, hogy pótlólagos forrásokat tudjunk bevonni, évről évre csökkenni fog ugyanis a rendelkezésre álló keret, illetve ez a csökkenés már meg is indult. Ennek oka, hogy a közcélú pályázatok alapvető bevételi forrása a termékdíj és a környezetvédelmi birság. Szakmai szempontból fontosnak tartjuk, hogy mind a kettő mérséklődjön. Ám a folyamat eredményeképpen kevesebb lesz a pályázati forrás is. A minisztériumban megkezdődött egy olyan rendszer kialakításának átgondolása, amely stabil hátteret adna, s látunk is erre lehetőséget. Nem tartjuk viszont elfogadhatónak egy esetleges “zöldadó”, illetve egyéb olyan terhek bevezetését, amelyek mesterségesen megterhelnék a gazdaságot, és ott káros tendenciákat indítanának el.

– Mikorra várható a beadott pályázatok elbírálása?

– Az első bírálóbizottság a jövő héten ül össze. A bizottságok által kialakított javaslatokat többnyire elfogadom, de a törvény által is biztosított kontroll lehetőségét fenntartom magamnak. Vannak olyan közcélú pályázataink is, amelyeknek beadási határideje még nem járt le. Fontos változás az idén, hogy a minisztérium szerződést kötött a Magyar Államkincstárral. A megállapodás nemcsak a közcélú pályázatokra, hanem a teljes KAC-keretre vonatkozik. Eddig a tárcára hárult az a számunkra szinte teljesíthetetlen feladat, hogy pénzügyi források meglétét ellenőrizzük. Az esetek döntő többségében ugyanis – a közcélú pályázatoknál is elvárjuk a saját erő biztosítását. Ennek ellenőrzésére azonban a mi szakembereink nincsenek felkészülve, és – szerintem – ez nem is a Környezetvédelmi Minisztérium feladata. Korábban viszont éppen ebből adódtak a legnagyobb gondok, még büntetőjogi problémák is. A jövőben a Magyar Államkincstár vizsgálja a pénzügyi feltételeket és teljesíti a kifizetéseket. Szerintem ez egy jó lépés az általam helyesnek tartott irányba: a szakmai döntési kompetencia maradjon a környezetvédelmi tárcánál, de a financiális részt vállalják pénzügyi szakemberek. 2002-03-28

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás