Hirdetés
Tanjug - Belgrád

A szerb Tudományos és Környezetügyi Minisztérium megerősítette, hogy a szegényített uránnal fertőzött talajt, amelyet különböző területekről gyűjtöttek össze Szerbia déli részén, átmenetileg Belgrád közelében tárolták el, a vincai Nukleáris Tudományos Intézetben.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a döntés megfelel a törvényi előírásoknak. Közleményében a minisztérium arra az írásra reagált, amely a Vecernje Novosti című belgrádi napilap pénteki számában jelent meg, és amely szerint az elmúlt két évben rendszeresen szállítottak sugárfertőzött talajt Vincába, többségükben albánok lakta dél-szerbiai falvakból. A minisztérium leszögezte: az országban előforduló összes radioaktív anyagot 45 éve Vincába szállítják, ott két hangárban és földalatti tárolókban helyezik el átmenetileg, és az anyagokat az intézet munkatársai rendszeresen ellenőrzik.

Vinca az egyetlen olyan hely Szerbia-Montenegróban, ahol az alacsony és közepes radioaktivitást mutató anyagok ideiglenesen elhelyezésre kerülnek, és törvénybe ütköző lenne, ha ezeket az anyagokat az ország területén bárhol máshol tárolnák el – tudatta a minisztérium.

A Novosti közlése szerint az 1999-es NATO-bombázás alatt megfertőzött talaj eltávolítását 2002-ben kezdeményezte a jugoszláv hadsereg és a vincai tudományos intézet sugárzásvédelmi laboratóriuma, összhangban az akkori szövetségi kormány döntésével, amely a programot finanszírozta. A programot a későbbiekben a szerb minisztériumokra ruházták át.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás