Hirdetés

Nem fogadta el a magyar dioxinrendeletet az Európai Unió illetékes bizottsága – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Kardeván Endre beszélt arról is, hogy kétszintű lesz az élelmiszer-könyv a jövőben.

Az Európai Unió illetékes bizottsága nem fogadta el a módosított magyar dioxinrendeletet sem – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Kardeván Endre kifejtette: Magyarország konfliktusba került Németországgal és az Európai Unióval, mert túl szigorúnak ítélték az intézkedést, noha a rendelettel garantálni tudták, hogy a szennyezett hús ne kerülhessen az országba. A tárca módosított a határozaton, ennek értelmében két nappal a friss sertéshús vagy élő sertés behozatala előtt be kell jelenteni minden szállítmányt a hatóságoknak a kockázatbecslés miatt. Ezt a németek elfogadták, de Brüsszel nem – tette hozzá. Az államtitkár szólt arról is, hogy a bizottság levele még nem érkezett meg a minisztériumhoz, az abban foglaltaktól is függ, hogy a módosított határozatot – amelyet a németek már elfogadtak – meddig tudja fenntartani Magyarország.
ó
A laboratóriumi vizsgálatok korábban azt igazolták, hogy Magyarországra nem került dioxinnal szennyezett termék Németországból.

Kétszintű lesz az élelmiszer-könyv a jövőben – emelte ki a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Kardeván Endre kifejtette: a normál szintnek mindenkinek meg kell felelnie, az emelt szint pedig ajánlott, de nem lesz kötelező. Ha az élelmiszer előállítója az emelt szintet vállalja, akkor az ellenőrzés során azt követelik meg – tette hozzá. Az államtitkár közölte, hogy drágábban lehet kapni majd az emelt szintű élelmiszereket, de minőségük is jobb lesz, míg élelmiszer-biztonsági szempontból nem lesz különbség.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás