Hirdetés
greenfo/mti

A kormány – a köztársasági elnök észrevételeit is figyelembe véve – új javaslatokat dolgozott ki a Balaton törvényhez – jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő. Ezek a korábbinál is nagyobb tekintettel vannak mind a környezet megóvására, mind pedig a balatoni települések érdekeire.

“A köztársasági elnök úgy ítélte meg, hogy a beépítésre szánt területek kijelölésének és a közművesítés feltételeinek a törvény általi enyhítése nem megfelelő, ezért megfontolásra visszaküldte” – mondta Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a tájékoztatón.
A mostani módosítások – amelyek már hétfőn az Országgyűlés elé kerülnek – összhangban vannak a környezetvédelmi szempontokkal, a háttértelepülések fejlődésigényeivel és egyértelműen figyelembe veszik az ország teherbíró-képességét is.

A törvényjavaslat alapvetően három nagy módosítást tartalmaz, amelyek – a szaktárca szerint – kielégítik a köztársasági elnök kéréseit. Molnár Csaba ismertette: a módosítás szerint a zártrendszerű szennyvíztározókat a jövőben az építéshez szükséges elégséges feltételként nem fogja elismerni a törvény.

Döntöttek arról is, hogy átemelik a Balaton törvénybe azt a területrendezési szabályt, amely szerint a területen lévő önkormányzatok csak minimális mozgástérben jelölhessenek ki új, beépítésre szánt területet. A minimális mozgástér a település területének 5 százaléka – tette hozzá Molnár Csaba.
A módosítás szerint az Országgyűlés a törvényben kötelezi a kormányt a balatoni kistelepülések szennyvízkezelő programjának kidolgozására. Ennek értelmében 2012 végéig a szükséges források megadásával, illetve a részletszabályok kidolgozásával a kormány adjon segítséget a háttértelepülések szennyvízkezeléséhez.

Molnár Csaba szavai szerint céljuk, hogy a háttértelepülések közcsatorna hiányában se eshessenek el a fejlesztési lehetőségektől, forrásoktól. Ezt a térségbeli polgármesterek már az eredeti törvény javaslatában is kifejezetten kérték – tette hozzá. Véleménye szerint a hatályos törvény szennyvízkezelési szigorát nem pusztán csatornázási megoldással, hanem más, XXI. századi, innovatív szennyvízkezelési technológiákkal is fenn lehetne tartani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás