Hirdetés

Namíbia hegyvidékeinél a rovarok osztályának egy eddig ismeretlen rendjét találták meg, melynek az első két hivatalos tagja körülbelül két centiméter hosszú, és úgy néznek ki, mintha a tücsköt keresztezték volna a botsáskával. Az állatvilág eme csoportjában – amely egyébként a fajokban a leggazdagabb – több mint nyolcvan éve nem történt ilyen szenzációs felfedezés.

A Mantophasmatodea elnevezésű rend abba a több mint harminc rendet tartalmazó osztályba fog tartozni, ahová többek között a bogarak, a kétszárnyúak és a termeszek is tartoznak.

A Koppenhágai Egyetemen dolgozó Klaus Klass munkatársaival a múzeumokban az azonosítatlan rovarok között és borostyánkőben konzerválva is felfedezett néhány egyedet, míg a fajok élő képviselőivel egy namíbiai túrán találkozhattak. Most a csapat nyilvánosság hozta két faj leírását, és még 3-4-en dolgoznak.

Az élő Mantophasmatodea fajok a hegycsúcsokon találkató füves területeken találhatók meg. Nagy valószínűséggel ragadozók, mivel az emésztőrendszerükben más rovarok maradványait találták meg a kutatók. A Mantophasmatodea kövületek körülbelül 40-50 millió évesek, és némelyikük Európából származik. Ebből arra lehet következtetni, hogy ezek az Afrikai rovarok korábban egy sokkal nagyobb és elterjedtebb csoportot alkottak.

A kutatócsoport még nem tudja pontosan, hogy a Mantophasmatodeák milyen rokoni kapcsolatban állnak a többi rovarral. Klass és kollégái gyanítják, hogy a botsáskák álnak hozzájuk a legközelebb, és egy másik kisebb csoport, a Grylloblattodea, amely az észak-amerikai és ázsiai hegyvidékeken megtalálható. A Grylloblattodea rendet fedezték fel utoljára a rovarok osztályában, 1914-ben.

A rovarok DNS-vizsgálatával pontosan meg lehetne határozni azoknak a helyét az élet fáján. Michael Whiting, az utahi Brigham Young Egyetem evolúciós biológusa éppen ezen dolgozik, de elmondása szerint nem számíthatunk teljesen kész válaszokra.

Forrás: www.stop.hu/jovonezo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás