Hirdetés
Forrás: vg.hu

Szlovákia felmelegítette azt a több évtizedes tervét, hogy Ausztriával közösen vízerőművet építene a szlovák–osztrák határ mentén.

A pozsonyi gazdasági minisztérium szóvivője a múlt héten erősítette meg, hogy az alsó-ausztriai Wolfsthal és a szlovák főváros között vízerőmű építését tervezi a kormányzat. Bár a létesítmény a magyar határtól pár kilométerre épülne fel, a környezetvédelmi minisztérium hivatalos tájékoztatást még nem kapott a szlovák tervekről.

Az erőmű teljesítménye 74 megawatt lenne, amely évente 450 gigawattóra energiát állítana elő. A pozsonyi elképzelések szerint a létesítményt már 2015-ben rákapcsolnák az elektromos hálózatra. A szóvivő elmondta: Szlovákia Ausztriával együtt egy közös projekt keretében építené fel az erőművet. A bécsi gazdasági minisztérium, mint a kérdésben illetékes tárca, azonban mindeddig nem reagált érdemben a szlovák felvetésre.

A vízerőmű helyszínéül kiszemelt határszakasz alig pár kilométerrel lejjebb található a Dunán az ausztriai Hainburgher Auhoz képest, ahova a bécsi kormányzat a mostani szlovák tervekhez képest ötször akkora teljesítményű erőművet épített volna fel, azonban az 1984-es tömeges tiltakozások megakadályozták a projekt megvalósítását. Valójában Ausztria és Szlovákia már az ötvenes évek végén tárgyalást folytatott a Wolfsthal–Pozsony erőmű felépítéséről, azonban pár éven belül a kérdés lekerült a napirendről. Szlovákiában a kilencvenes évek eleje óta ismét rendre felmerül a Pozsony közeli vízerőmű felállításának ügye, bár a tervek mindeddig nem konkretizálódtak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás