Hirdetés
MTI - Brüsszel

A környezetvédelmi miniszterek tanácskozásán elfogadott, a bányászati hulladékok kezelésére vonatkozó irányelv értelmében a kormányoknak fokozottan figyelniük kell arra, a bányavállalatok miként kezelik hulladékaikat – s azt is előírja, hogy a már bezárt létesítmények hulladéktárolóit is rendszeresen ellenőrizni kell.

Emellett a cégeknek például pénzügyi garanciák előteremtését írja elő az esetleges szennyezés utáni rehabilitáció költségeinek fedezésére.

Minden hulladékról, például a fúróiszapról, s nem csupán a vegyi hulladékról van szó. Számos bánya működik az újonnan csatlakozott kelet-európai államokban, ezt az irányelvet el kellett fogadni – emelte ki Margot Wallström környezetvédelmi biztos.

A környezetvédelmi miniszterek ülésén egy másik témában is megállapodás született: eszerint csökkenteni fogják az üvegházhatást okozó fluor tartalmú gázok kibocsátását. Ezek a gázok (amelyeket a hűtőiparban, a légkondicionálóknál és a tűzoltó szereknél használnak) az EU által kibocsátott összes üvegházhatást okozó gáz 2 százalékát alkotják, de a globális felmelegedés szempontjából még a széndioxidnál is károsabbak.

Kapcsolódó anyagok:

Szigorítják a bányászatnál a maximális ciántartalmat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás